Ιδεογράμματα2016-10-25T11:49:46+03:00
ιδεογράμματα the cocktail party
  • Μακεδονία και αλυτρωτική ρητορική

    Μακεδονία και αλυτρωτική ρητορική

    Οι μειονοτικές απαιτήσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν αλυτρωτικές καθώς δεν έχουν εκφράσει καμία θέση για αλλαγή των συνόρων. Είναι εντελώς υποκριτικό να χαρακτηρίζεται αλυτρωτισμός κάθε πτυχή του εθνικού λόγου που αναφέρεται στην παρουσία σλαβόφωνων Μακεδόνων, όταν με επίσημο τρόπο δεν συνδέονται με εδαφικές διεκδικήσεις.

  Περισσότερα στην κατηγορία   

Το εχέφρον φύλο

13 Οκτωβρίου, 2017|

Η φασαρία για το φύλο και τον επαναπροσδιορισμό του μπορεί να πέρασε από τη βουλή, με τις κραυγαλέες πολιτικές σκοπιμότητες, όμως η συζήτηση δε θα σταματήσει εκεί. Ήδη γίνεται πολύ λόγος για το αν θα αλλάξει κάτι, το ελάχιστο, στην κοινωνική αντίληψη σε σχέση με τους έμφυλους ρόλους...

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το εχέφρον φύλο

Ελέω φιλανθρωπίας

28 Σεπτεμβρίου, 2017|

Το κυρίαρχο υπόβαθρο, το οποίο προάγει τη φιλανθρωπία είναι μια συγκίνηση, η οποία λειτουργεί ενισχυτικά τροφοδοτούμενη συναισθηματικά. Η υποχρέωση και το μέλημα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής μετατρέπεται σε προσωπικό καθήκον και υποχρέωση των πολιτών μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ελέω φιλανθρωπίας

Η ηλικία της θάλασσας

7 Αυγούστου, 2017|

Η θάλασσα έχει την ηλικία του πλανήτη, αλλά μπορούμε να μετρήσουμε τα χρόνια της και με έναν άλλο τρόπο, από τότε που ο άνθρωπος μέσω της τέχνης, ειδικότερα της λογοτεχνίας, άρχισε να μιλάει για αυτήν.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ηλικία της θάλασσας

Το ασανσέρ της γραφειοκρατίας

17 Ιουνίου, 2017|

Η ευχή «καλή τύχη» ταιριάζει απόλυτα, όταν πρόκειται να καταπιαστεί κανείς με το δαιδαλώδες σύστημα κάθε μηχανισμού. Το ελάχιστο, αυτονόητο αίτημα χαρακτηρίζεται από μια έκδηλη γραφειοκρατική δυσπλασία με πολλά επιμέρους συμπτώματα, τα οποία έχουν τη μορφή της γραφειοκρατίας.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ασανσέρ της γραφειοκρατίας

Η κοινωνία της στιγμής

12 Μαΐου, 2017|

Η κοινωνική πραγματικότητα ανέκαθεν επιδρούσε στον καθένα, όμως φτάνει σε σημείο να επηρεάζει την ανθρώπινη «ουσία» με τρόπο που η σύσταση δίνει ένα απάνθρωπο αποτέλεσμα.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η κοινωνία της στιγμής

Αναζητώντας την κοινωνία

20 Μαρτίου, 2017|

Η κοινωνία ως σύνολο εξοβελίζεται από το πεδίο της πολιτικής καθώς η λήψη μιας απόφασης μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να λειτουργεί σε όφελος μιας μόνο κοινωνικής ομάδας έναντι του κοινωνικού συνόλου.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αναζητώντας την κοινωνία

Το χιούμορ

1 Μαρτίου, 2017|

Ο παραλογισμός αποτελεί τον καίριο παράγοντα δημιουργίας του χιούμορ σε συνδυασμό με ένα ασυνήθιστο προσωπικό τόνο. Η άρνηση της σοβαρότητας, των αποδεκτών κοινωνικών καταστάσεων, του τρόπου που οι άλλοι φέρονται, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το χιούμορ

Η χρονική διάρκεια του «εδώ και τώρα»

31 Ιανουαρίου, 2017|

Το «Εδώ και Τώρα» είναι μόνο ένα σύνθημα του παρελθόντος για κάποιο χαμένο παρόν. Όμως υπάρχει η διαδοχή του, στη θέληση εκείνων που περιμένουν έστω και μια μικρή αλλαγή, αναθάρρηση.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η χρονική διάρκεια του «εδώ και τώρα»

Ένα Τεταρτημόριο Ευτυχία

19 Δεκεμβρίου, 2016|

Η απόκτηση πλήθους αγαθών σχετίζεται με τη δυνατότητα απόλαυσης τους μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, είναι αδύνατο σε μια κοινωνία που βυθίζεται στην ανέχεια και στη δυστυχία να υπάρχει η ευχαρίστηση της αφθονίας.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ένα Τεταρτημόριο Ευτυχία

Η βία κατά των γυναικών σε αριθμούς

25 Νοεμβρίου, 2016|

Η Βία κατά των γυναικών δεν είναι ερωτικό πάθος, τυχαίο περιστατικό, περιπέτεια, λάθος, αρρωστημένη αγάπη, είναι πράξη κυριαρχίας και άσκηση εξουσίας.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η βία κατά των γυναικών σε αριθμούς

Το αρχηγικό μοντέλο

7 Νοεμβρίου, 2016|

Τα κόμματα συνοδεύονται από το όνομα του αρχηγού τους, περισσότερο και από τις ομάδες ποδοσφαίρου, ο αρχηγός γίνεται αυτός που αποφασίζει για όλα. Ορίζει το παιχνίδι εμφανίζοντας κι εξαφανίζοντας πρόσωπα γύρω του κατά το δοκούν.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το αρχηγικό μοντέλο

Η φαντασία στην εξουσία

19 Σεπτεμβρίου, 2016|

Η εξουσία επιδιώκει να φαίνεται και να επιβάλλεται. Είναι ισχυρή, ακλόνητη, δεν τρομοκρατείται, ούτε εκβιάζεται. Έχει κανόνες που απαιτούν υπακοή, παραμένει ανεκτική στη διαφοροποίηση, μέχρι εκεί που δεν κινδυνεύει.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η φαντασία στην εξουσία

Ήρωες σε τιμή ευκαιρίας

11 Σεπτεμβρίου, 2016|

Η ανάγκη να μιλήσουμε για ήρωες είναι επιτακτική σε περιόδους γενικευμένης κρίσης πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής. Συνδέεται με την αγωνιώδη δίψα για το εξωπραγματικό ...

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ήρωες σε τιμή ευκαιρίας

Μακεδονία ή Macedonia

9 Μαΐου, 2016|

Στην Ελλάδα υπάρχει μια ανεξήγητη πεποίθηση ότι οι γείτονες δεν έχουν το δικαίωμα να ονομάζονται Δημοκρατία της Μακεδονίας...

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μακεδονία ή Macedonia

Εθνική Ομοιοπαθητική

9 Μαΐου, 2016|

Η επίκληση στα εθνικά θέματα λειτουργεί ως ενναλακτικός τρόπος θεραπείας των προβλημάτων της συγκυρίας, τα οποία κάνουν αβίωτη την καθημερινότητα.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εθνική Ομοιοπαθητική

   Social Mix   

πρόσφατα the cocktail party
  • Αριστοτέλης Ιωάννου "Δύο καλοκαίρια" - Σε `1

Δύο καλοκαίρια

8 Μαΐου, 2018|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δύο καλοκαίρια

Το καλοκαίρι με προλαβαίνει απροετοίμαστο όπως η καταιγίδα στη μέση του δρόμου, ψάχνω ένα μέρος να κρυφτώ. Είναι ανυπόφορη η ζέστη, ο καύσωνας, το καθαρό χρώμα του ουρανού και της θάλασσας.

  • Οι λέξεις του ΚΚΕ

Οι λέξεις του ΚΚΕ | Οι λέξεις των κομμάτων, 4ο μέρος

1 Απριλίου, 2018|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι λέξεις του ΚΚΕ | Οι λέξεις των κομμάτων, 4ο μέρος

Το ΚΚΕ είναι από τα λιγοστά κομμουνιστικά κόμματα που άντεξαν μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ένας σημαντικός λόγος αυτής της αντοχής στο χρόνο είναι η πεποίθηση ότι το κόμμα αποτελεί ισχυρό καθοδηγητικό όργανο και πρώτιστο παράγοντα για την προετοιμασία και την προοπτική της σοσιαλιστικής επανάστασης.

  • Ένας κατακτητής αφηγήται

Ένας κατακτητής αφηγείται

14 Μαρτίου, 2018|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ένας κατακτητής αφηγείται

  Ένας κατακτητής αφηγείται 

  • Ζαν Πολ Σαρτρ -Ένας καταδικασμένος ελέυθερος

Ζαν Πωλ Σαρτρ, ένας καταδικασμένος ελεύθερος

2 Μαρτίου, 2018|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ζαν Πωλ Σαρτρ, ένας καταδικασμένος ελεύθερος

Σύμφωνα με τον Σαρτρ ο συγγραφέας και γενικότερα ο καλλιτέχνης γεννιέται, από μέσα του προκύπτουν οι αισθητικές αξίες, είναι ελεύθερος γι’ αυτό δημιουργεί. Ο ίδιος σε συνέντευξή του έλεγε ότι “ η λογοτεχνία θα πρέπει να είναι το έργο ανθρώπων που βλέπουν ξεκάθαρα και που παίρνουν υπ’ όψιν τους το σύνολο της ανθρωπότητας.

  • Ο γλύπτης

Ο γλύπτης

22 Φεβρουαρίου, 2018|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο γλύπτης

Καμιά φορά έτσι όπως χτυπάω τις πέτρες νιώθω να είμαι από το ίδιο υλικό, τραντάζομαι μαζί, αναπνέω τις αιωρήσεις τους. Όσα σκέφτομαι είναι οι ατέρμονοι στοχασμοί τους. Βλέπω στο βάθος να έρχονται συγγενείς που δεν πρόλαβα, ψιθυρίζοντας ακατάληπτες ιστορίες, σκόρπια αποσπάσματα μιας ηλικίας φευγάτης.