Ιδεογράμματα 2016-10-25T11:49:46+00:00
  • Το εχέφρον φύλο

    Το εχέφρον φύλο

    Η φασαρία για το φύλο και τον επαναπροσδιορισμό του μπορεί να πέρασε από τη βουλή, με τις κραυγαλέες πολιτικές σκοπιμότητες, όμως η συζήτηση δε θα σταματήσει εκεί. Ήδη γίνεται πολύ λόγος για το αν θα αλλάξει κάτι, το ελάχιστο, στην κοινωνική αντίληψη σε σχέση με τους έμφυλους ρόλους...

  Περισσότερα στην κατηγορία   

Ελέω φιλανθρωπίας

Σεπτέμβριος 28th, 2017|

Το κυρίαρχο υπόβαθρο, το οποίο προάγει τη φιλανθρωπία είναι μια συγκίνηση, η οποία λειτουργεί ενισχυτικά τροφοδοτούμενη συναισθηματικά. Η υποχρέωση και το μέλημα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής μετατρέπεται σε προσωπικό καθήκον και υποχρέωση των πολιτών μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ελέω φιλανθρωπίας

Η ηλικία της θάλασσας

Αύγουστος 7th, 2017|

Η θάλασσα έχει την ηλικία του πλανήτη, αλλά μπορούμε να μετρήσουμε τα χρόνια της και με έναν άλλο τρόπο, από τότε που ο άνθρωπος μέσω της τέχνης, ειδικότερα της λογοτεχνίας, άρχισε να μιλάει για αυτήν.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ηλικία της θάλασσας

Το ασανσέρ της γραφειοκρατίας

Ιούνιος 17th, 2017|

Η ευχή «καλή τύχη» ταιριάζει απόλυτα, όταν πρόκειται να καταπιαστεί κανείς με το δαιδαλώδες σύστημα κάθε μηχανισμού. Το ελάχιστο, αυτονόητο αίτημα χαρακτηρίζεται από μια έκδηλη γραφειοκρατική δυσπλασία με πολλά επιμέρους συμπτώματα, τα οποία έχουν τη μορφή της γραφειοκρατίας.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ασανσέρ της γραφειοκρατίας

Η κοινωνία της στιγμής

Μάιος 12th, 2017|

Η κοινωνική πραγματικότητα ανέκαθεν επιδρούσε στον καθένα, όμως φτάνει σε σημείο να επηρεάζει την ανθρώπινη «ουσία» με τρόπο που η σύσταση δίνει ένα απάνθρωπο αποτέλεσμα.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η κοινωνία της στιγμής

Αναζητώντας την κοινωνία

Μάρτιος 20th, 2017|

Η κοινωνία ως σύνολο εξοβελίζεται από το πεδίο της πολιτικής καθώς η λήψη μιας απόφασης μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να λειτουργεί σε όφελος μιας μόνο κοινωνικής ομάδας έναντι του κοινωνικού συνόλου.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αναζητώντας την κοινωνία

Το χιούμορ

Μάρτιος 1st, 2017|

Ο παραλογισμός αποτελεί τον καίριο παράγοντα δημιουργίας του χιούμορ σε συνδυασμό με ένα ασυνήθιστο προσωπικό τόνο. Η άρνηση της σοβαρότητας, των αποδεκτών κοινωνικών καταστάσεων, του τρόπου που οι άλλοι φέρονται, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το χιούμορ

Η χρονική διάρκεια του «εδώ και τώρα»

Ιανουάριος 31st, 2017|

Το «Εδώ και Τώρα» είναι μόνο ένα σύνθημα του παρελθόντος για κάποιο χαμένο παρόν. Όμως υπάρχει η διαδοχή του, στη θέληση εκείνων που περιμένουν έστω και μια μικρή αλλαγή, αναθάρρηση.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η χρονική διάρκεια του «εδώ και τώρα»

Ένα Τεταρτημόριο Ευτυχία

Δεκέμβριος 19th, 2016|

Η απόκτηση πλήθους αγαθών σχετίζεται με τη δυνατότητα απόλαυσης τους μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, είναι αδύνατο σε μια κοινωνία που βυθίζεται στην ανέχεια και στη δυστυχία να υπάρχει η ευχαρίστηση της αφθονίας.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ένα Τεταρτημόριο Ευτυχία

Η βία κατά των γυναικών σε αριθμούς

Νοέμβριος 25th, 2016|

Η Βία κατά των γυναικών δεν είναι ερωτικό πάθος, τυχαίο περιστατικό, περιπέτεια, λάθος, αρρωστημένη αγάπη, είναι πράξη κυριαρχίας και άσκηση εξουσίας.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η βία κατά των γυναικών σε αριθμούς

Το αρχηγικό μοντέλο

Νοέμβριος 7th, 2016|

Τα κόμματα συνοδεύονται από το όνομα του αρχηγού τους, περισσότερο και από τις ομάδες ποδοσφαίρου, ο αρχηγός γίνεται αυτός που αποφασίζει για όλα. Ορίζει το παιχνίδι εμφανίζοντας κι εξαφανίζοντας πρόσωπα γύρω του κατά το δοκούν.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το αρχηγικό μοντέλο

Η φαντασία στην εξουσία

Σεπτέμβριος 19th, 2016|

Η εξουσία επιδιώκει να φαίνεται και να επιβάλλεται. Είναι ισχυρή, ακλόνητη, δεν τρομοκρατείται, ούτε εκβιάζεται. Έχει κανόνες που απαιτούν υπακοή, παραμένει ανεκτική στη διαφοροποίηση, μέχρι εκεί που δεν κινδυνεύει.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η φαντασία στην εξουσία

Ήρωες σε τιμή ευκαιρίας

Σεπτέμβριος 11th, 2016|

Η ανάγκη να μιλήσουμε για ήρωες είναι επιτακτική σε περιόδους γενικευμένης κρίσης πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής. Συνδέεται με την αγωνιώδη δίψα για το εξωπραγματικό ...

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ήρωες σε τιμή ευκαιρίας

Εθνική Ομοιοπαθητική

Μάιος 9th, 2016|

Η επίκληση στα εθνικά θέματα λειτουργεί ως ενναλακτικός τρόπος θεραπείας των προβλημάτων της συγκυρίας, τα οποία κάνουν αβίωτη την καθημερινότητα.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εθνική Ομοιοπαθητική

   Social Mix   

πρόσφατα the cocktail party
  • Δημήτρης Πέτρου Οι αστρονόμοι

Δημήτρης Πέτρου “Οι αστρονόμοι”

Οκτώβριος 19th, 2017|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δημήτρης Πέτρου “Οι αστρονόμοι”

[ Στις νέες χώρες / οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν / από εξόδους κινδύνου. / Σκάβουν διαρκώς το ίδιο τούνελ. ]...

  • Οδός Ξούθου, το αόρατο κέντρο - γυναίκες οροθετικές

Οδός Ξούθου, το αόρατο κέντρο

Οκτώβριος 9th, 2017|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οδός Ξούθου, το αόρατο κέντρο

Στην Ξούθου συνελήφθησαν και διαπομπεύθηκαν το 2012 γυναίκες οροθετικές. Το ταξίδι στην πόλη ακολουθεί τη διαδρομή των γυναικών στο στενό αυτό δρόμο, μέσα από το δρώμενο – καταγγελία που έγινε από την ηλεκτρονική εφημερίδα «Το Μωβ» στα πλαίσια του Project: Ξούθου, η σιωπή της πόλης.

  • Καταλονία

Ιδεολογικές και πραγματικές σφαίρες

Οκτώβριος 1st, 2017|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ιδεολογικές και πραγματικές σφαίρες

Είναι φανερό πως όποια μορφή δημοκρατικής συμμετοχής για τον αυτοκαθορισμό της κοινωνίας, προς το ξεπέρασμα της διάκρισης κράτους και κοινωνίας, πολιτικού και ιδιωτικού, συνδυασμού πολιτικής και κοινωνικής δημοκρατίας αποτελεί ισχυρό φόβητρο.

  • το άλμα της τίγρης

Το άλμα της τίγρης

Σεπτέμβριος 25th, 2017|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το άλμα της τίγρης

Να το σκέφτεσαι μόνο, κάπου κάπου καμιά απόφαση αρκεί. Θα γίνει πράξη, με τη σπίθα μέσα σου να ανάβει, καίει η λάμψη της φλόγας. Είναι το φωτεινό φάσμα ανάμεσα στο μαύρο καπνό, αφήνει ένα θερμό κόκκινο στίγμα.

  • παροιμία

Η παροιμία

Σεπτέμβριος 20th, 2017|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η παροιμία

Τα γνωμικά κι οι παροιμίες ενώ υποτίθεται ότι μεταφέρουν τη λαϊκή σοφία των αιώνων, δηλώνοντας με ένα χρήσιμο τρόπο την άποψη για τη ζωή, συχνά χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία πράξεων που ήδη έχουμε κάνει.