Μάνος Στεφανίδης Ο μοιραίος Αλέξης Εναλλακτικές εκδόσεις

      Μάνος Στεφανίδης    

      Ο μοιραίος Αλέξης       

Εναλλακτικές Εκδόσεις 2017

 

Ο Μοιραίος Αλέξης είναι ένα βιβλίο αναμέτρησης, με τα  γεγονότα, τα διλήμματα και τις διαψεύσεις μιας εποχής, η οποία μας υποχρεώνει να πάρουμε θέση, «για την υπέρβαση όλων των αδιεξόδων, για το ξεπέρασμα της κρίσης και της παρακμής.» Ο Μάνος Στεφανίδης αποκαλύπτει τις δικές του σκέψεις, εμπειρίες, πατώντας καλά στο στέρεο έδαφος της ιστορίας και του πολιτισμού αυτού του τόπου. Αποφεύγει τις βεβαιότητες, απεχθάνεται όπως φαίνεται τις κομματικές γραμμές και για αυτό άλλοτε μιλάει με αναφορές, «αν η διαφορά του Μπουζιάνη και των ζηλωτών του από τον Τσαρούχη και τους δικούς του θιασώτες έγκειται στο ότι ο δεύτερος ομνύει στο δράμα του σώματος ενώ ο πρώτος στη τραγωδία της ύπαρξης, ανάμεσα στην ιστορική συνείδηση και την τρέχουσα πολιτική καιροφυλακτεί το πηλίκιον της γελοιότητας». Άλλοτε καταφεύγει στο παραμύθι και τις παραβολές για να περιγράψει εύστοχα το δραματικό χαρακτήρα της πολιτικής ζωής, «σε αυτόν τον τόπο των παλίμπαιδων λοιπόν οι βασιλιάδες, όπως ήδη καταλάβατε, ήταν κι αυτοί, όλοι τους ανεξαιρέτως, παιδιά. Παιδιά ζωηρά, χαριτωμένα με παιδικά μυαλά, νηπιακούς συλλογισμούς και παιδιάστικες συμπεριφορές, Όλα, χωρίς εξαίρεση, το τονίζουμε: Ο Κωστάκης, ο Γιωργάκης, ο Αντωνάκης, ο Βαγγελάκης, ο Κούλης, αλλά κι ο Αλέξης, ο πιο μικρούλης αλλά και ο πιο ξεπεταγμένος. Που δεν τον παράβγαινε κανείς άλλος στα παιγνίδια και τις σκανταλιές και τα ψέματα. Ιδίως αυτά». Ένα βιβλίο, το οποίο συγκεντρώνει μια σειρά κειμένων, εν είδει ημερολογίου στη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων, από τα τέλη Σεπτέμβρη του 2014 ως τις αρχές Φλεβάρη του 2017.

Τα κείμενα του Στεφανίδη έχουν μια αμεσότητα και ειλικρίνεια που λείπει από την αρθρογραφία των ημερών, ό,τι θέλει να πει το λέει ευθέως χωρίς αποσιωπήσεις και διφορούμενα νοήματα. Όπως όταν μιλάς σε ένα φίλο, ο λόγος ρέει, και τα επιχειρήματα προκύπτουν από την εξέλιξη της συζήτησης. Δεν αρκεί να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις, αλλά να αναμετρηθείς με τα ζητήματα ως πολίτης. Η αναφορά σε πρόσωπα της πολιτικής ζωής είναι συχνή, πρωταγωνιστές των εξελίξεων διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην πλοκή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Αυτό όμως που κυρίως ενδιαφέρει είναι τα γεγονότα, όπως αποτυπώνονται ημερολογιακά, και η αλλαγή στάσης του συγγραφέα σε σχέση με τις εξελίξεις. 25 Ιανουαρίου 2015: «Η ευθύνη της γενιάς – μετά τη δική μου γενιά- που βρίσκεται τώρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλη. Όπως πολύ μεγάλη είναι και η τιμή και η ευκαιρία ν´ αλλάξει η χώρα αλλάζοντας τις χρόνιες ιδεοληψίες του καθενός από εμάς». 29 Ιανουαρίου 2016: «Μας κυβερνάει σήμερα η χειρότερη εκδοχή του ΠΑΣΟΚ, μια λαϊκίστικη δημοκρατία και ένας κομματικός μηχανισμός που μοιράζει εκ περιτροπής τις προσόδους που πια δεν έχει. Γι’ αυτό και κυριαρχεί το αποκρουστικό δόγμα  “Ο καθένας για τον εαυτό του”. Ή, η κατάχρηση ατομικών παραδείσων οδηγεί αφεύκτως σε συλλογική κόλαση».

Ο Μάνος Στεφανίδης αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, ωστόσο είναι λάθος να διαβαστεί Ο Μοιραίος Αλέξης ως ένα  βιβλίο πολιτικής γιατί απλώς δεν ακολουθεί τον ορθόδοξο πολιτικό λόγο, όπου ο  αριστερός θα υποστηρίξει συγκεκριμένες θέσεις και ο νεοφιλελεύθερος δεξιός τις αντίθετες. Είναι διάχυτη μια προσωπική στάση, μετρώντας απώλειες, ψευδαισθήσεις, απογοητεύσεις και είναι αυτή η καταγραφή που γεννά τη γνώση.

Περικλής Τζάννες και Κατερίνα Κόλλια

μάνος στεφανίδης