Περικλής Κοροβέσης Η αδράνεια ροκανίζει το μέλλον thecocktailparty.gr

      Περικλής Κοροβέσης, Η αδράνεια ροκανίζει το μέλλον       

εκδ. Opportuna, 2016

 

«Αλλά ένα μικρό κολιμπρί κουβαλούσε νερό με το ράμφος του και έριχνε στην καρδιά της φωτιάς. «Τι κάνεις;» τον ρώτησε ο βασιλιάς της ζούγκλας, το λιοντάρι. «Δεν βλέπεις πως αυτό που κάνεις είναι μάταιο;» Και το κολιμπρί απάντησε ψυχρά: «Κάνω αυτό που μου αναλογεί». Εμείς κάνουμε αυτό που μας αναλογεί έχοντας πλήρη συνείδηση των λιγοστών μας δυνάμεων; Πριν ψάξουμε να βρούμε το φταίξιμο στους άλλους, ας κοιτάξουμε να βρούμε τη δική μας ευθύνη.»

Το βιβλίο του Περικλή Κοροβέση αποτελείται από 88 άρθρα του που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών τα τελευταία δύο χρόνια. Καταδεικνύουν την καταστροφική πορεία των μνημονίων, τις αιτίες και τους κινδύνους της κρίσης αλλά πρωτίστως το διαφορετικό τρόπο σκέψης που έχουμε ανάγκη για να ξεφύγουμε από τα διλήμματα και τις αγκυλώσεις. Ο Περικλής Κοροβέσης ανέκαθεν προετοιμασμένος, αναρωτιέται για τα αυτονόητα, γνωρίζοντας ότι η μάχη για τα αυτονόητα είναι μια επαναστατική πράξη.

Η παρουσίαση του βιβλίου Η αδράνεια ροκανίζει το μέλλον στάθηκε η αφορμή για να καλέσει τους φίλους και τις φίλες του, σε μια συζήτηση στον Κινηματογράφο Τριανόν και στην προβολή του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ « Σκέφτομαι τα κορίτσια που αγάπησαν» του Γιώργου Μπουγιούκου και Σπύρου Σκανδάλου για τον Περικλή Κοροβέση. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, όπως και τα λόγια του Περικλή Κοροβέση για τη σημερινή  απογοητευτική κατάσταση, τις ευθύνες της αριστεράς, τις ψευδαισθήσεις, τις αυταπάτες καθενός ξεχωριστά. Για το βιβλίο μίλησαν ο Γιάννης Ραχιώτης και ο Στέφανος Ροζάνης. Αν και τα άρθρα του Περικλή Κοροβέση είναι γνωστά και κεντρίζουν το ενδιαφέρον, το να βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα βιβλίο βοηθά στην ολόπλευρη κρίση και αποκαλύπτει μια συνολική εικόνα των ζητημάτων που τίθενται στo δημόσιο λόγο. Ο Περικλής Κοροβέσης διαθέτει την ικανότητα να εκθέτει τα γεγονότα συνδέοντας τα με την ιστορική μνήμη. Διατυπώνει τα ερωτήματα αποφεύγοντας να δίνει οριστικές και αμετάκλητες απαντήσεις. Ξέρει ότι σε έναν τόσο άδικο κόσμο η δικαιοσύνη είναι μια έννοια ασύμβατη, για αυτό ψάχνει την αντίσταση από τους ανθρώπους που μάχονται την αδυσώπητη καθημερινότητα.

« Δεν έχει καμία αξία και καμία σημασία. Τα πάντα λειτουργούν για το 1% του πληθυσμού του πλανήτη που έχει σχεδόν όλο τον πλούτο της Γης. Και όλο το παγκόσμιο σύστημα είναι έτσι διαμορφωμένο για να αναπαράγει αυτήν την ανισότητα και να τη διαιωνίζει. Και αυτό αποτελεί μονόδρομο για κάθε χώρα.»

Αναζητά τον νέο Διαφωτισμό σε εκείνους που ξεκινούν μια ταινία, ανεβάζουν μια παράσταση, φτιάχνουν ένα συγκρότημα, γράφουν ποίηση, υπηρετούν μια ιδέα στο μέτρο του δυνατού και στο όριο των ικανοτήτων τους.

Τελικά ό, τι μένει είναι η αποδοχή των ανθρώπων. Σε στιγμές κρίσιμες, όπου η απόφαση βαρύνει στη συνείδηση σου, κάποιους λίγους ανθρώπους σκέφτεσαι. Εκείνοι καθορίζουν περισσότερο τις πράξεις σου, από τα επιχειρήματα, τις θεωρίες, τις ιδεολογίες. Ο καυστικός και καίριος λόγος του Περικλή Κοροβέση διαθέτει διορατικότητα, αναζητώντας τις αφορμές στα καθημερινά γεγονότα.

 

Περικλής Τζάννες και Κατερίνα Κόλλια

Περικλής Κοροβέσης thecocktailparty.gr