Δεκάλογος

η σούβλα

 

 

  • Μετά από σαράντα ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων με τις καθιερωμένες διατροφικές συνήθειες του υπόλοιπου χρόνου πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα. Η λιτότητα έστω και προσχηματικά τελειώνει εν μέσω προετοιμασιών γι’ αυτό που παραδοσιακά αποτελεί μεν την καταραμένη μέρα των αμνών αλλά για τους υπόλοιπους εμάς την ανταμοιβή για την εγκράτεια και την πίστη πως κάποια μέρα θα φάμε καλά.
  • Όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, το ποθητό αποτέλεσμα δεν είναι θέμα τύχης αλλά μεθοδικής και συστηματικής προετοιμασίας. Ευτυχώς η εμπειρία, η γνώση και οι τεχνικές είναι ευρύτατα διαδομένες και σε κάθε περιβάλλον, συγγενικό ή και φιλικό, υπάρχει υπερπροσφορά υποστήριξης στα ζητήματα περί σούβλας. Αν ωστόσο είστε ο οικοδεσπότης ή έστω σας ακολουθεί η φήμη του καλοφαγά, φροντίστε από νωρίς να ξεκαθαρίσετε στους υπόλοιπους πως οι καλοθελητές περισσεύουν.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση η μαγειρίτσα. Η παράδοση θέλει τη νηστεία να ολοκληρώνεται το βράδυ της Ανάστασης με πιάτα γεμάτα από την αχνιστή σούπα που θα έκανε πολλούς βορειο-ευρωπαίους να ποστάρουν στα social media αναρτήσεις κοινωνικο-ανθρωπολογικού περιεχομένου. Όπως όμως και να έχει, με κόκκινη σάλτσα ή χωρίς, συνοδευόμενη από κατσικοπόδαρα ή όχι, με την πατσά ξασπρισμένη ή μη, η μαγειρίτσα είναι ο απαραίτητος πρόλογος της πασχαλινής γαστρονομίας.
  • Κυριακή πρωί. Σε μερικές ώρες φίλοι και συγγενείς πεινασμένοι θ’ αρχίσουν να καταφθάνουν. Αν έχετε επιφορτιστεί με τα της σούβλας καλό θα είναι να μην καθυστερήσετε. Κυρίως μην υποτιμήσετε το κοκορέτσι σας. Αν μπει στα κάρβουνα όταν πρέπει, θα είναι κρίσιμος παράγοντας για τη διατήρηση του ενδιαφέροντος και της απαραίτητης κατανάλωσης κρασιού και τσίπουρου. Επίσης παρηγορεί αποτελεσματικά και την παιδική ανυπομονησία!
  • Αλκοόλ. Δε θα σας παροτρύνουμε σε υπερκατανάλωση, αλλά όλοι γνωρίζουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Μπύρες, κρασιά και τσίπουρο, κατά προτίμηση σε αντίστροφη σειρά. Οι σόδες έχουν την τιμητική τους την Κυριακή του Πάσχα, κανείς δεν υπερηφανεύεται γι’ αυτές αλλά οι περισσότεροι τις υποδέχονται με κάποια ανακούφιση.
  • Η μουσική είναι μεταξύ των απαραίτητων συνοδευτικών της ημέρας. Προσοχή όμως, αν από νωρίς αυξήσετε και διατηρήσετε τα ντεσιμπέλ, εκτός της κόπωσης με την οποία θα φορτώσετε τα αυτιά όλων, περιορίζετε τις συζητήσεις ενώ ταυτόχρονα χάνετε τη δυνατότητα να κάνετε αισθητή την κορύφωση της διάθεσης και τη γενίκευση των χορευτικών επιδείξεων
  • Κανείς δεν παραγνωρίζει την αξία της καλής πρώτης ύλης. Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία πως κανένα καρύκευμα, καμία μουστάρδα ή άλλου είδους παρασκεύασμα πρόκειται να αντισταθμίσει γευστικά την ικανοποίηση που θα γυροφέρνει ανάμεσα στα σαγόνια σας όταν το κρέας και τα λαχανικά θα είναι φρέσκα και στην κατάλληλη εποχή για κατανάλωση. Γι’ αυτό παραμείνετε στα βασικά, αλάτι και πιπέρι μέχρι το πολύ-πολύ θυμάρι.
  • Συμβαίνει συχνά όταν το ψήσιμο πλησιάζει στο τέλος του, οι παροικούντες τη σούβλα να επαναλαμβάνουν αρχικά ως αντίλαλος φράσεις όπως «λουκούμι έγινε» ή «μην αργήσουμε γιατί θα πέσει» και άλλα τέτοια, μέχρις του σημείου της μαζικής επιδρομής στην πέτσα που με τόση φροντίδα άλειφες προκειμένου να διατηρηθεί αυτή τραγανή και οι απαραίτητη ζωμοί εντός. Κάτι τέτοιο ακόμη και πέντε λεπτά πριν κατέβει το ψητό από τη σούβλα είναι καταστροφικό καθώς ζημιώνει αισθητικά και γευστικά τον κόπο σας. Περιφρούρηση λοιπόν!
  • Το πασχαλινό τραπέζι όπως κάθε γιορτινό τραπέζι είναι μια ευκαιρία κοινωνικής συναναστροφής. Μπορεί μεν μια εκ των ευεργετικών συνεπειών του αλκοόλ να είναι η αύξηση της κοινωνικότητας και της εκφραστικής έντασης, μα στις εποχές που ζούμε οι βαριές συζητήσεις βρίσκουν πάντα γόνιμο έδαφος και πρόθυμους συνομιλητές. Να είστε σε επαγρύπνηση λοιπόν και με την απαραίτητη ποσότητα καφέ διαθέσιμη.
  • Μην ξεχνάτε πως το γλέντι είναι μια διαδικασία λυτρωτική καθώς η σωματική και η πνευματική κόπωση συγχρονίζονται και βιώνονται συλλογικά. Αν ωστόσο πιστεύετε πως όλα αυτά τελειώνουν αργά το βράδυ ξανασκεφτείτε το! Η επόμενη μέρα ξεκινάει απαλλαγμένη από τα άγχη της προηγούμενης, με το σώμα ξεκούραστο αλλά τη γιορτή ακόμη παρούσα, σκορπισμένη σε λεπτομέρειες παντού γύρω σας, τον φούρνο και το ψυγείο της κουζίνας γεμάτο  και πλήθος πικάντικων λεπτομερειών που θα διανθίζουν τις συζητήσεις σας για το υπόλοιπο της μέρας. Και του χρόνου!