διήγημα

       Άκης Μυλωνάς   

   Χίλαρι vs Τραμπ, εις άτοπον απαγωγή  

 

Ο Μπέρνι Σάντερς δεν ήταν εκεί να εκφράσει αυτό τον κόσμο που ξέρει καλά τι εξυπηρετούν οι Κλίντον και η πολιτική τους.

«Είναι αληθινή, έξυπνη, πραγματικά ένα κάλο άτομο».

Δυο μέρες μετά ενώ γέμιζε pancakes για τους ψηφοφόρους της ρωτήθηκε για τα e-mails, δεν έδειξε να ανησυχεί, αδιαφορώντας να δώσει απάντηση. Ο λόγος ίσως να βρίσκεται πίσω στο 2007, όταν ο Μπάρακ Ομπάμα κατάφερνε να κερδίσει το χρίσμα στους Δημοκρατικούς κατηγορώντας την Χίλαρι ότι αλλάζει τις θέσεις της, όποτε αυτό είναι βολικό. Ήταν υπέρ της NAFTA ( Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Μεξικού, της Αμερικής και του Καναδά) και μετά εναντίον της. Οι δημοσκοπήσεις συνέχισαν να φανερώνουν ως σημαντικότερο πρόβλημα το στοιχείο της ανεντιμότητας. «Δεν σε εμπιστεύονται, μπορεί και να μην τους αρέσεις». Μια ψηφοφόρος πρόσφατα την είχε ρωτήσει: « Μήπως προτιμάτε διαμάντια ή μαργαριτάρια;» Η Κλίντον γέλασε: «Τώρα ξέρω ότι μερικές φορές μπορώ να κατηγορούμαι ότι δεν είμαι σε θέση να κάνω μια μόνο επιλογή». Στη συνέχεια πρόσθεσε, « θέλω και τα δύο». Εκείνος ο οποίος απαντούσε ξεκάθαρα για τα e- mails ήταν ο Σάντερς. «Οι Αμερικάνοι έχουν κουραστεί να ακούνε για τα αναθεματισμένα mails». Ο Σάντερς προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα συζήτησης, μιλώντας για την εισοδηματική ανισότητα, για τις ζωές των μαύρων και το ρατσισμό, δίνοντας χώρο στην Χίλαρι να επαναπροσεγγίσει τους απογοητευμένους, χαμηλόμισθους, ψηφοφόρους των Δημοκρατικών. Αν και η ίδια, επιθυμώντας διακαώς να γίνει πρόεδρος, αρνούνταν πεισματικά οποιαδήποτε σχέση με την επανάσταση απέναντι στη σήψη του καπιταλισμού. Βασική υποστηρικτής ενός ολιγαρχικού πολιτικού κύκλου, δήλωνε τη διστακτικότητά της σε μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολική, αλλά και στις παρεμβάσεις στη Wall Street.

  Σε αυτό που συνήθιζε να απαντά ξεκάθαρα ήταν στο ποιους έχει εχθρούς, τους υποστηρικτές του Τραμπ και φυσικά τον ίδιο, ο νούμερο ένα αντίπαλος. Επαναλάμβανε συχνά, «δε θα γίνω ποτέ showman, ο αντίπαλός μου είναι και το ξέρετε αυτό». Ωστόσο υπήρχε ένα άλλο πιο καίριο ζήτημα, η πολύχρονη παραμονή της Χίλαρι στα πολιτικά πράγματα. Στο πλευρό του Μπιλ Κλίντον από το 1978, όταν εξελέγη για πρώτη φορά κυβερνήτης του Αρκάνσας, αλλά και πρώτη Κυρία από το 1993, εκλεγμένη στη Γερουσία από το 2000. Ο Μπάρακ Ομπάμα τη χαρακτήρισε ως την πιο εξειδικευμένη υποψήφια πρόεδρο. Αυτή η εξειδίκευση, όμως, σήμαινε ότι αντιπροσωπεύει το είδος της θεσμικής εξουσίας που οι νέοι και οι νέες ψηφοφόροι είτε αντιπαθούν είτε εκφράζουν τη δυσπιστία τους.

  Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των φτωχών Αμερικάνων, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει απομακρυνθεί από το κόμμα των Δημοκρατικών και σε αυτές τις εκλογές επέλεξε τον Τραμπ με αίτημα την εθνική ανάπτυξη των ΗΠΑ, την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων ενάντια στην περιβαλλοντική προστασία. Υπάρχει κι ο κόσμος αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο μιας πολιτικής, η οποία ενισχύει τους πλούσιους εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας και επιδιώκει μια σαφή αλλαγή κατεύθυνσης. Ο Μπέρνι Σάντερς δεν ήταν εκεί να εκφράσει αυτό τον κόσμο που ξέρει καλά τι εξυπηρετούν οι Κλίντον και η πολιτική τους.

  Στο τέλος του δεύτερου προεδρικού debate ένας θεατής ρώτησε τον Τραμπ αν θα μπορούσε να βρει κάτι θετικό για τη Χίλαρι Κλίντον. Σε μια κρίση ειλικρίνειας απάντησε, « δεν τα παρατά». Με βάση το γεγονός ότι ο Τραμπ ήταν η λανθασμένη, ρατσιστική, ομοφοβική, σεξιστική, ακροδεξιά επιλογή, η Χίλαρι δεν απέδειξε ότι η ίδια είναι η σωστή επιλογή. Αυτοί που την εγκατέλειψαν ήταν οι ψηφοφόροι.

Χίλαρι VS Τραμπ, Εις άτοπον απαγωγή - Εντευκτήριο - The Cocktail Party