σημεία και τέρατα

   Η Αλίκη στη χώρα του ΣΚΑΣΕ  

       Άγγελος Κατσιγιάννης      

Ο Τσακνής με το δικό του τρόπο επέβαλλε ένα νόημα, μονοσήμαντο και μονοπαγές, το νόημα της συγκεντρωτικής εξουσίας, η οποία δε λογοδοτεί πουθενά και δε διαθέτει ουσία για να αναδείξει.

Ένα μνημείο μνήμης έγινε καίρια υπενθύμιση της τραγικής κατάπτωσης και αποσάθρωσης που βιώνουμε. Μια τελετή για 23 ανθρώπους των οποίων ο θάνατος συνδέθηκε με το μαύρο της ΕΡΤ και ένα εθιμοτυπικό ομιλιών στο όνομα της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΕΡΤ Α.Ε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το 2015 με νομοσχέδιο, οι διατάξεις του οποίου απείχαν πολύ από το όραμα των εργαζομένων για μια πλουραλιστική αδέσμευτη ενημέρωση, άνοιξε την ΕΡΤ Α.Ε. Στη συνέχεια, ενώ βρέθηκε υπόλογος λόγω της πολιτικής του, θέλησε να κάνει την ΕΡΤ Α.Ε ένα δημόσιο μέσο αποκλειστικής επιρροής του, εκπέμποντας καθημερινά το κυβερνητικό στίγμα. Το σίγουρο ήταν ότι ο αγώνας των εργαζομένων αλλά και όλων όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ  συνδέθηκαν άρρηκτα με την κατάργηση των μνημονίων, εξάλλου ως μνημονιακή υποχρέωση, περικοπή δαπανών,  έκλεισε η ΕΡΤ. Αυτά αποτελούν γεγονότα γνωστά.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε, Διονύσης Τσακνής, επιλογή της κυβέρνησης, αποδέχτηκε ένα ρόλο διακοσμητικό με καμία σχεδόν δικαιοδοσία αν δεν υπήρχε η έγκριση του διευθύνοντα συμβούλου, Λάμπη Ταγματάρχη. Ωστόσο, κανένα πρόβλημα δεν είχε να υπακούει στις εκάστοτε αποφάσεις, χωρίς να παρουσιαστεί διαφωνία επί της ουσίας. Στην τελετή μνήμης ο Τσακνής, ως πρόεδρος της ΕΡΤ. Α. Ε., πήρε το λόγο προκειμένου να μιλήσει  για τα χρόνια του μαύρου, αφού όπως έχει αναφέρει, έθεσε τον βαρύ του εξοπλισμό, τα τραγούδια του, στην υπηρεσία τους. Έχοντας τώρα ένα εξίσου βαρύ τίτλο συνοδευτικό της βαθιάς του υπόκλισης στην κυβερνητική πολιτική, αρνήθηκε να τον διακόψει μια Ραχήλ Μακρή, η οποιαδήποτε Ραχήλ Μακρή, φωνάζοντας στο μικρόφωνο: Σκάσε! Σκάσε! Βγάλε επιτέλους τον σκασμό! Κανένας σεβασμός στο περιεχόμενο της μέρας, ούτε φυσικά στον γλύπτη Κυριάκο Ρόκο που διέθεσε αφιλοκερδώς το έργο του και είχε προηγουμένως δηλώσει ότι «πρέπει το άνοιγμα της ΕΡΤ να γίνει πιο μεγάλο για να δικαιωθούμε όλοι όσοι αγωνιστήκαμε για να ανοίξει και πάλι». Ο Τσακνής με το δικό του τρόπο επέβαλλε ένα νόημα, μονοσήμαντο και μονοπαγές, το νόημα της συγκεντρωτικής εξουσίας, η οποία δε λογοδοτεί πουθενά και δε διαθέτει ουσία για να αναδείξει. Ένα νόημα κενό, μια απουσία εκφοράς λόγου κι ένα σκάσε για να μην υπάρξει κάτι άλλο στη θέση του κενού, ώστε να ανακαλυφθεί ένα νόημα. Το Σκάσε του Τσακνή δείχνει την απομάγευση της εξουσίας. Αλλά αν η πτώση σε μια λαγότρυπα οδηγεί σε ένα φανταστικό κόσμο, η πτώση σε  μια προεδρική θέση οδηγεί απλώς σε στάση καθίσματος. Εξάλλου ο Τσακνής, πριν δύο μήνες, όταν στην επιτροπή διαφάνειας και θεσμών της βουλής, τον διέκοπτε επανειλημμένα ο Κασιδιάρης, δε εκστόμισε ούτε έναν σκασμό, ούτε ένα σκάσε.

Τα “Σημεία και Τέρατα” του αφιερώνουν ένα τραγούδι:
Λυγίζω τις πλάτες μου στο μέλλον
στο μέλλον που φτιάχνουμε όπως θέλουμε
αφού η ιστορία μας ανήκει
σαρώνουμε λοιπόν και επιμένουμε
Στ’ αυτιά μου χωράνε υποσχέσεις
το έργο το `χω δει και με πορώνετε
το πλοίο των πόθων μου με πάει
σε κόσμους που εσείς θα με πληρώνετε
Μένω μαζί σας στο παρόν μας
να πάρω οτιδήποτε αν παίρνεται
κι ας έχουν τις συνέπειες του νόμου
συνένοχο στο πούλημα θα με έχετε
Λυγίζω τις πλάτες μου στο μέλλον
το κόλπο είναι στημένο και στα μέτρα μου
περάστε με στα κατάστιχά σας
στον κόπο σας θα μπαίνω και στα έργα σας
Λυγίζω τις πλάτες μου στο μέλλον
στο μέλλον που φτιάχνουμε όπως θέλουμε
αφού η ιστορία μας ανήκει
σαρώνουμε λοιπόν και επιμένουμε
Μένω μαζί σας στο παρόν μας
να πάρω οτιδήποτε αν παίρνεται
κι ας έχουν τις συνέπειες του νόμου
συνένοχο στο πούλημα θα με έχετε
Τσακνής Ραχήλ ΣΚΑΣΕ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας κατά την επίσκεψή σας σε αυτόν. Ok