διήγημα

   Τι είναι αυτό;    

     Άγγελος Κατσιγιάννης     

Σταματήστε να κοιτάτε αναχρονιστικές ταινίες του παρελθόντος, οι οποίες γίνονται remake για να κάνουν πωλήσεις, πχ. Star Wars.

Υπάρχει μια κανονικότητα των δηλώσεων και των ειδήσεων από όπου κι αν προέρχονται. Εκλογές, έξοδος στις αγορές, διαπραγμάτευση, αξιολόγηση, πλεόνασμα, χρέος, και ξαφνικά εμφανίζεται μια Διαστημική Υπηρεσία ως πρώτη είδηση. Η ανακοίνωση της υπηρεσίας αυτής συμπίπτει με την ανακαίνιση του ζητήματος για το Grexit. Το Μαξίμου δεν έβγαλε non paper για κανένα  απ’ τα δύο καυτά ζητήματα, υποτιμώντας τελείως τη σημασία τους.  Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης επιτέλους αποφασίζει να δείξει το χρήσιμο περιεχόμενο του με την ίδρυση Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών. Το σίγουρο είναι ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πρέπει να ζήλεψαν πολύ που δεν είχαν πρώτοι την ιδέα. Γιατί να μην πήγαινε η υπηρεσία στο Υπουργείο Άμυνας ή ακόμα και στο Τουρισμού. Επειδή με την εθνική κυριαρχία και την ανάπτυξη κανείς δεν πρέπει να κάνει πλάκα, χρειάζεται να καταλάβουμε τη σημασία που έχει για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια μια τέτοια πρωτοβουλία.

   Καταρχήν, τρολ όλης τη χώρας διαλυθείτε, μην παίζετε με την ικανότητα ανθρώπων και μάλιστα υπουργών που ευθαρσώς ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει εμπορικά το διαστημικό της φάσμα. Σταματήστε να κοιτάτε αναχρονιστικές ταινίες του παρελθόντος, οι οποίες γίνονται remake για να κάνουν πωλήσεις, πχ. Star Wars. Η χώρα μας έχει απαιτήσεις κυριαρχίας στο διάστημα και ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός θα μας βοηθήσει να τις αξιοποιήσουμε. Όποιοι θέλουν να διακινδυνεύσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο διάστημα, δε θα τους δώσουμε τη χαρά να το επιτύχουν. Αν ο δικός μας δορυφόρος δεν πετάξει, τότε όλα είναι πιθανά, πτώση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αυθαίρετα κτίσματα σε δασικές εκτάσεις, πλημμύρες στο κέντρο της Αθήνας, ορμητικά ποτάμια στους δρόμους και κλείσιμό μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών, ολόκληρων εκδοτικών συγκροτημάτων.

   Το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει να πάρουμε πίσω το δορυφόρο και να ετοιμαστούμε για άλλον έναν άμεσα. Δεν μπορεί η Τουρκία να μας έχει ήδη ξεπεράσει έχοντας όχι μόνο τη δική της διαστημική υπηρεσία, αλλά και πετώντας δεύτερο εξ’ ολοκλήρου κρατικό δορυφόρο. Η θέση μας στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη. Όμως πως μπορούμε να υπερασπιστούμε την Ευρώπη των λαών, όταν είμαστε μια από τις ελάχιστες χώρες που διαθέτει διαστημικό οργανισμό. Οι διαθέσιμοι αναμεταδότες μπορούν να πωληθούν σε αρμόδια εταιρία καταφέρνοντας άλλη μια ιδιωτικοποίηση που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Η προσέλκυση εταιριών με αντίστοιχο ενδιαφέρον θα μετατρέψει τη χώρα σε διαστημικό επιχειρηματικό κόμβο. Εξωατμοσφαιρικό διάστημα, απλώς φανταστείτε το.

   Το προσωπικό θα εργαστεί με τη συνηθισμένη πρακτική των αποσπάσεων, χωρίς καθόλου έξοδα, ούτε με μια δραχμή, θα έχουμε σημαντικά οφέλη και έσοδα. Ας είμαστε λογικοί, μόνο με σταθερά ρεαλιστικά βήματα θα κατορθώσουμε να προχωρήσουμε. Ας καταλάβουμε ότι το διάστημα μας καλεί. Να ακούσουμε το μήνυμα πριν είναι πολύ αργά. Δεν έχει σημασία τι είναι αυτό, αρκεί να προστρέξουμε στις προκλήσεις.

Διαστημική Υπηρεσία