σημεία και τέρατα

   invest.gr  

       Άγγελος Κατσιγιάννης      

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά τη συνέντευξη του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Eldorado Gold διαπίστωσε ότι η εταιρεία λαμβάνει ρόλο κριτή της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και τελικά συνολικά της χώρας.

 

Η Αφροδίτη Κ. θα επενδύσει 500 ευρώ το μήνα, για όλη τη χρονιά, στο γιό της Γιώργο, πηγαίνει στην τρίτη λυκείου και δίνει του χρόνου πανελλαδικές. Ο Νίκος με την Κατερίνα αποφάσισαν να εξασφαλίσουν το ποσό των 1200 ευρώ το μήνα στην κόρη τους για να κάνει μεταπτυχιακό στη Σουηδία, μια επένδυση με σκοπό να βρει κάποτε καλή δουλειά με μισθό εξασφαλισμένο για ένα βάθος χρόνου. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα συνεχίζονται αμείωτες με διακαή πόθο να αποδώσουν τουλάχιστον κάπου αλλού, στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης αλλά και διεθνώς. Εκτός από τους εγχώριους επενδυτές, εκ των οποίων οι περισσότεροι το μόνο που μπορούν να επενδύσουν είναι με καλή μουσική το δράμα της πραγματικότητας, έχουμε και τους εξωτερικούς. Πλέον είναι τόσοι πολλοί, αδυνατώντας να χωρέσουν σε ένα μέρος. Άλλοι μαζεύονται στην Πνύκα, κάποιοι στη Θεσσαλονίκη, μερικοί εκλεκτοί στον Πειραιά και κρυφά στην Χαλκιδική. Είναι εντυπωσιακό να γίνεται μια μικρή χώρα, το κέντρο των επενδύσεων. Και το περίεργο, ενώ έχεις αποφασίσει τι θα αγοράσεις, ξαφνικά να ανοίγεται  μια γκάμα ατελείωτη.

Συνεχώς εκφράζεται ένα παράπονο, αυτό της γραφειοκρατίας και των διαδικαστικών. Σε μια περίοδο στην οποία εν μια νυκτί αποφασίζονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, την εποχή της πλαστικής κάρτας, πώς είναι δυνατόν το ελληνικό δημόσιο να μην διαθέτει μια ηλεκτρονική υπηρεσία που θα διαχειρίζεται τις πωλήσεις- επενδύσεις, με συνοπτικές, φυσικά, διαδικασίες; Τούτω δοθέντων, γιατί, οι ξένοι επιχειρηματίες να μην ζητάνε εκείνο το παραπάνω, όταν κυβέρνηση κι αντιπολίτευση πέφτει κυριολεκτικά στα πόδια τους για επενδύσεις. Αν αυτά, δηλαδή οι συνοπτικές διαδικασίες με ένα νόμο κι ένα άρθρο, όπως, το Ελληνικό, το γήπεδο της ΑΕΚ, τα αεροδρόμια, το λιμάνι Πειραιά, γίνονταν στις υπόλοιπες χώρες δε θα έρχονταν εδώ να επενδύσουν. Ο φόβος του αγοραστή, μην φύγουν οι πελάτες με άδεια χέρια, επιβάλλει το ειδικό καθεστώς, ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, ακόμα και σε περιπτώσεις που διακυβεύεται η δημόσια υγεία, το περιβάλλον, περιοχές αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας.

Ο Γιώργος Σταθάκης εν μέσω καλοκαιριού, αδιαφορώντας πλήρως για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, έβαλε την υπογραφή του φαρδιά πλατιά στην χορήγηση άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων, συγκεκριμένα μαζούτ, στην εταιρεία Oil One S. Α, συμφερόντων Μελισανίδη. Τι κι αν ο Τσίπρας πανηγύριζε ότι έδωσε στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας την περιοχή των λιπασμάτων (εξαίρεσε 86  στρέμματα από τα 640 στρέμματα της συνολικής έκτασης της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης Λιπασμάτων) για τη δημιουργία δημόσιου χώρου, πολιτιστικών, αθλητικών δραστηριοτήτων, με μια υπογραφή ακυρώνεται κάθε τέτοια ή παρόμοια δραστηριότητα. Τι κι αν η κυβέρνηση δηλώνει ευαίσθητη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και στις βέλτιστες πρακτικές, αποδέχεται να γίνονται φορτοεκφορτώσεις μαζούτ και να αποθηκεύονται πετρελαιοειδή σε δεξαμενές, που χωρούν πάνω από 7.000.000 λίτρα. Ενώ δίπλα ακριβώς βρίσκονται σπίτια και στα 70 μέτρα σχολείο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά τη συνέντευξη του Προέδρου και Διευθύνοντος  Συμβούλου της Eldorado Gold διαπίστωσε ότι η εταιρεία λαμβάνει ρόλο κριτή της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και τελικά συνολικά της χώρας. Αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός, αν συνακόλουθα συνυπολογίσει κανείς τα διεθνή δημοσιεύματα σε ρόλο κατηγόρου της Ελλάδας, αλλά και την παρέμβασή της Κομισιόν προς συμμόρφωση και συνετισμό. Ένα  πρόσφατο επίσης γεγονός έρχεται να προ-οικονομήσει αυτές τις δηλώσεις. Η επισήμανση ενός Γάλλου επενδυτή, σε ρόλο κριτή της περιόδου, ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας κατάφερε να μετατρέψει το Grexit σε Grinvest. Την επισήμανση αυτή φρόντισε να προβάλλει ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ., λέγοντας ότι τα αρχικά της λέξης Ελλάδας “GR” να μην έρχονται πίσω από τη λέξη έξοδος, “exit”, αλλά επενδύσεις, “invest”.  Μια χώρα που η ύπαρξή της έπεται της επένδυσης, ένα μέλλον με αρχικά και χωρίς καμία συνέχεια, ακριβώς όπως το παιχνίδι των εντυπώσεων.

el dorado
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας κατά την επίσκεψή σας σε αυτόν. Ok