διήγημα

   Οι λέξεις του ΠΑΣΟΚ  

   Το λεξιλόγιο των κομμάτων, 3ο μέρος

πασοκ

Μετά τις εκλογές στην κεντροαριστερά και την επικράτηση της Φώφης Γεννηματά, προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι δεδομένο ότι ο νέος φορέας θα είναι μια συνέχεια, ένα γέννημα, θρέμμα του ΠΑΣΟΚ. Ένα κόμμα που ξεκίνησε με το ακροτελεύτιο κάπα να δηλώνει το κίνημα κι έγινε ο κύριος πολιτικός διαμορφωτής του πολιτικού συστήματος για πολλές δεκαετίες. Ο σοσιαλισμός, όπως και το κίνημα, στην πράξη άδειασαν ως έννοιες, συνώνυμα της ρητορείας, των λόγων σε απόσταση από τα έργα. Ανεξάρτητα της όποιας αποτίμησης, το ΠΑΣΟΚ με την πάροδο των ετών άλλαζε φυσιογνωμία. Βίωσε μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου την κατιούσα στα εκλογικά του ποσοστά. Έφθασε να χρειαστεί την ένωση όλων των κεντροαριστερών δυνάμεων, μήπως αναγεννηθεί από τις στάχτες και καταφέρει να παίξει ξανά κυβερνητικό ρόλο στα πρότυπα της φιλελεύθερης διαχείρισης, χωρίς φυσικά κανένας ίχνος σοσιαλδημοκρατίας.

3ο Μέρος

Οι λέξεις του ΠΑΣΟΚ

 Ολοκληρωμένη στρατηγική 

Τι σημαίνει…

ολοκληρωμένος, η, ο: αυτός, η ,ο που έχει ολοκληρωθεί

στρατηγική: η λογική που οδηγεί στην επίτευξη ενός μακρόπνοου και δύσκολου στόχου, το σύνολο των τεχνασμάτων, των χειρισμών για να πετύχει κανείς κάτι.

Τι συμβαίνει…

Το ΠΑΣΟΚ την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησής του ψήφισε δύο μνημόνια και ολοκλήρωσε την εφαρμογή μέτρων που περιλαμβάνονταν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, μειώνοντας το μέσο ετήσιο εισόδημα κατά 25%. Σε μια επταετία χάθηκαν εισοδήματα 18,54 δις Ευρώ. Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ ήταν να εφαρμόζει κατά γράμμα τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, αφαιρώντας εισοδήματα και ανακεφαλαιοποιώντας διαρκώς τις τράπεζες με χρήματα του δημοσίου. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου δεν μπορούσε να καλύψει το μέγεθος των δημοσιονομικών απαιτήσεων Ε.Ε και Δ.Ν.Τ. Συνέχιζε να ψηφίζει μεσοπρόθεσμα και δεσμίδες μέτρων με το αποτέλεσμα να παραμένει το ίδιο, το ένα μνημόνιο πίσω από το άλλο. Το ΠΑΣΟΚ υπερθεματίζει μια αποτυχημένη στρατηγική, φιλοδοξώντας να την ολοκληρώσει μέσα από τους όρους του τρίτου Μνημονίου που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύουν τη χώρα για πολλά χρόνια ακόμα.

 Εθνική γραμμή 

Τι σημαίνει…

εθνικός, η, ο: αυτός που αναφέρεται, ανήκει σε ένα έθνος

γραμμή:  η καθοδήγηση που δίνεται για μια πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί, οι οδηγίες που δίνονται προς μια κατεύθυνση.

Τι συμβαίνει…

Με την απόφαση για σύναψη και ψήφιση του πρώτου μνημονίου το ΠΑΣΟΚ επιζητούσε την εθνική συνεννόηση. Το Νοέμβριο του 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά σε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, η εθνική γραμμή προέβλεπε την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συνεπές το ΠΑΣΟΚ στην εθνική γραμμή ψήφισε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το Ποτάμι, το τρίτο Μνημόνιο. Η εθνική γραμμή κατά το ΠΑΣΟΚ υλοποιείται όταν το μνημόνιο εφαρμόζεται από όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα, ώστε να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις και καθυστερήσεις στην υλοποίηση. Καμία σημασία για την απώλεια εθνικού εισοδήματος 61,6 δισ. Ευρώ ή κατά 26%, την πτώση των συνολικών εσόδων της γενικής κυβέρνησης κατά 5 δισ. ευρώ, τις περικοπές κατά 19,13 δισ. ευρώ στους μισθούς του Δημοσίου, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές και την ταυτόχρονη αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 52,3% του ΑΕΠ.

 Βιώσιμη έξοδος 

Τι σημαίνει…

βιώσιμος, η, ο: εκείνος, η, ο που μπορεί να επιζήσει, να διατηρηθεί στη ζωή, να έχει διάρκεια

έξοδος: το σημείο από όπου κάποιος, α, κάτι εξέρχεται, βγαίνει από ένα χώρο

Τι συμβαίνει…

Ο δρόμος της εξόδου από τα μνημόνια έχει φράξει από την αναγνώριση του δημόσιου χρέους, τη συμφωνία υπέρογκων πλεονασμάτων, την εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Η δημοσιονομική επιτροπεία δεν πρόκειται να σταματήσει και το οικονομικό μέλλον της χώρας θα κρίνεται κάθε φορά στις συναντήσεις και τις αποφάσεις της τρόικας. Η βιώσιμη έξοδος αντίθετα απεικονίζει την πραγματικότητα χιλιάδων ανθρώπων που μεταναστεύουν στο εξωτερικό προσδοκώντας να καλύψουν τις βασικές ανάγκες επιβίωσης.

 Κοινωνική συμφωνία 

Τι σημαίνει…

κοινωνικός, η, ο: εκείνος, η , ο που αναφέρεται στην κοινωνία

συμφωνία: κοινή απόφαση, γραπτή ή προφορική, μεταξύ δύο ή περισσότερων μερών, για να τηρήσουν ορισμένους κανόνες

Τι συμβαίνει…

Το 2009 το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται κυβέρνηση με ποσοστό κοντά στο 44%, το κυβερνητικό πρόγραμμα που είχε καταθέσει ήταν εκ διαμέτρου αντίθετο με αυτό που τελικά εφάρμοσε. Ψήφισε περικοπές μισθών και συντάξεων ενώ στο πρόγραμμα του διαβεβαίωνε για αυξήσεις μισθών στα όρια του πληθωρισμού. Τα μέτρα αποτιμήθηκαν από τους πολίτες στις εκλογές του 2012 στις οποίες το ΠΑΣΟΚ ήρθε τρίτο κόμμα με ποσοστό μόλις 12,3%. Μέχρι σήμερα εν μέσω εφαρμογής των μνημονίων και υλοποίησης των μέτρων δεν έχει επιχειρηθεί να ζητηθεί η γνώμη των πολιτών. Η διαφωνία με την επιλογή των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας αποτυπώθηκε στο δημοψήφισμα του 2015, όπου η συντριπτική πλειοψηφία, με ποσοστό 61,3 %, απέρριψε την πρόταση σχεδίου συμφωνίας με τους δανειστές. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα από τα κόμματα που δεν αναγνώρισε και δεν υλοποίησε την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών.

 Δημοσιοϋπαλληλία αριστείας 

Τι σημαίνει…

Δημοσιοϋπαλληλία: η ιδιότητα ή η συμπεριφορά ενός δημοσίου υπαλλήλου

αριστεία: βραβείο υπεροχής

Τι συμβαίνει…

Το ΠΑΣΟΚ έχοντας την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για πολλά χρόνια φρόντιζε να συντηρεί ένα πελατειακό κράτος, στο οποίο η κομματική πατρωνία και ο φατριασμός κυριαρχούσαν στη διοικητική μηχανή. Το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε να ελέγξει το δημόσιο με όρους πολιτικής εξαργύρωσης. Η αξιολόγηση δε δίνει καμία απάντηση στα ουσιαστικά προβλήματα του δημοσίου τομέα και του νευραλγικού ρόλου της δημόσιας παιδείας και της υγείας. Όταν οι αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές κοιμούνται σε σκηνές στα νησιά, όταν μια νοσηλεύτρια έχει την ευθύνη 40- 50 ασθενών, η προτεραιότητα που τίθεται είναι η δημοσιοϋπαλληλική αριστεία. Πίσω από το βραβείο υπεροχής στο δημόσιο και τη βαθμολόγηση της «αφοσίωσης», της «επίδειξης ενδιαφέροντος», των «δεξιοτήτων», της «καινοτομίας», κρύβεται η ψηφοθηρική εκμετάλλευση από την εκάστοτε πολιτική δύναμη και ηγεσία του εργασιακού βίου του δημοσίου υπαλλήλου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας κατά την επίσκεψή σας σε αυτόν. Ok