διήγημα

  Οι λέξεις του ΣΥΡΙΖΑ      

   Το λεξιλόγιο των κομμάτων | πρώτο μέρος  


 

Οι λέξεις του ΣΥΡΙΖΑ

Από το 1978 ο F. de Saussure υποστήριξε την άποψη ότι η γλώσσα είναι σύστημα που γνωρίζει τη δική του τάξη και που εκφράζει ιδέες. Ένα σύνολο στοιχείων διαφορετικών μεταξύ τους που αλληλοσυνέχονται και αλληλοπροσδιορίζονται. Τα στοιχεία αυτά όταν βρίσκονται απομονωμένα δεν είναι τίποτα και μόνο μέσα στη σχέση τους το ένα με το άλλο αποκτούν την αξία τους. Η μελέτη κάθε αντικειμένου και του γλωσσικού, εξαρτάται από την άποψη από την οποία το πλησιάζεις και πάντοτε μπορεί να έχει πάνω από μια όψη. Εξετάζοντας τον λόγο σαν ικανότητα γενικά του ανθρώπου να επικοινωνεί και να συνεννοείται με τους άλλους, μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει μέσα στη γλώσσα η δυναμική λειτουργία συγκρότησης της σκέψης. Η γλώσσα είναι ένα κοινωνικό γεγονός που δίνει μορφή στη σκέψη και μπορεί να την κατευθύνει προς τον επιθυμητό σκοπό.

Με αυτό τον τρόπο η χρήση συγκεκριμένου λεξιλογίου και η δημιουργία όρων αλλά και πρωτότυπων συνδυασμών λέξεων, πολλές φορές αντιφατικών, σκιαγραφούν το πολιτικό στίγμα των κομμάτων. Η επικοινωνιακή τους τακτική βασίζεται στην επανάληψη συγκεκριμένων λέξεων που εντυπώνουν ένα θετικό ή αρνητικό νόημα. Ενώ οι προεκλογικές καμπάνιες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το σύνθημα, τις λέξεις κλειδιά και τη συγκρότηση ενός ταυτοτικού λόγου. Είναι γνωστό ότι μια λέξη γεννά μνημονικούς συνειρμούς και δημιουργεί έτσι ομάδες μέσα στις οποίες κυριαρχούν είτε πανομοιότυπες είτε αρκετά διαφορετικές σχέσεις.

Στην προσπάθεια να ερμηνεύσουμε τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα δεν είναι δυνατόν να μην αναρωτηθούμε για τη χρήση της γλώσσας από τα πολιτικά κόμματα και πώς αυτή η χρήση καταφέρνει να επηρεάζει καθοριστικά τη γνώμη του κόσμου. Η προσαρμογή του λόγου όλων των κομμάτων γύρω από τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία είναι ένα στοιχείο αλληλεπίδρασης, όπως και η προσπάθεια αποφυγής αρνητικών όρων και λέξεων στην ανάπτυξη των επιχειρημάτων τους. Εκείνο, όμως, που προκαλεί αίσθηση είναι πόσο γρήγορα, χωρίς φειδώ, αναπροσαρμόζουν το λόγο τους, υιοθετούν ένα άλλο λεξιλόγιο και μετακομίζουν σε άλλα νοήματα, αλλά περιεχόμενα, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα ως όχημα.

Σε αυτό το λεκτικό παιχνίδι θα αρχίσουμε από το πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνοντας το δικό του λεξιλόγιο από την προεκλογική περίοδο του 2015 μέχρι σήμερα. Για την ίδια χρονική περίοδο θα δούμε το λόγο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, και του ΚΚΕ, τρία κόμματα που έχουν σταθερή παρουσία στην πολιτική ζωή.

1ο Μέρος

Οι λέξεις του ΣΥΡΙΖΑ     

Ανάκτηση της εργασίας

Τι σημαίνει…

ανάκτηση: η απόκτηση πράγματος που είχε χαθεί

εργασία : η απασχόληση με ένα συγκεκριμένο έργο, η ανθρώπινη δραστηριότητα που αποσκοπεί στην παραγωγή ενός προϊόντος, υλικού ή πνευματικού

Τι συμβαίνει…

Ευελιξία στις ομαδικές απολύσεις, (καταργείται το δικαίωμα του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να αποτρέπει τις ομαδικές απολύσεις ασκώντας βέτο),  επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων «υπό προϋποθέσεις», καμία αλλαγή στο θέμα του καθορισμού του κατώτατου μισθού.

Αντίμετρα

Τι σημαίνει…

αντίμετρο: μέτρο που αποσκοπεί στην εξουδετέρωση, αντιμετώπιση άλλων μέτρων ή ενεργειών.

Τι συμβαίνει…

Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο που να εξουδετερώνει για παράδειγμα την περικοπή των συντάξεων ή τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή.

Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Τι σημαίνει…

αξιοποίηση: Η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που μου παρέχει κάτι, έτσι ώστε να φτάσει στο υψηλότερο σημείο της απόδοσής του

δημόσια περιουσία: ο πλούτος σε κινητά και ακίνητα αγαθά που κατέχει το κράτος, η πολιτεία

Τι συμβαίνει…

πώληση του Ελληνικού στη Lamda Development:

Αφορά στην πώληση του 100% των μετοχών της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε», η οποία συνοδεύεται με παραχώρηση δικαιωμάτων επιφανείας για 99 χρόνια και δικαιωμάτων πλήρους κυριότητας, νομής και κατοχής κατά 30% εξ αδιαιρέτου επί καθαρής εκτάσεως 6.008.075 τμ, η οποία επιμερίζεται ως εξής α) πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού: 5.249.873 τμ, β) παράκτιο μέτωπο: 758.202 τμ. Με συνολική έκταση  6.205.677 τμ, περιλαμβανομένων αιγιαλού και παραλίας που είναι κοινόχρηστοι χώροι. Το τίμημα που ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ  είναι 915 εκ. € από το οποίο κατά την ημερομηνία μεταβιβάσεως των μετοχών θα καταβληθούν μόνο 300 εκ . Εν συνεχεία σε 3 χρόνια θα καταβληθούν 45 εκ €, σε 4 χρόνια άλλα 45 εκ. €, σε 5 χρόνια πρόσθετα 45 εκ. €, σε 6 χρόνια κι άλλα 40 εκ. €, σε 7 χρόνια 220 εκ. € και σε 10 χρόνια 220 εκ. €.Από τα παραπάνω προκύπτει ότι με βάση το επιτόκιο προεξοφλήσεως που θεώρησε το ΤΑΙΠΕΔ (12%), το τίμημα σε παρούσα αξία που θα πρέπει να καταβάλει η επενδύτρια εταιρεία είναι περίπου 576 εκ. €.

Τον Οκτώβριο του 2014 το ΤΕΕ εκτίμησε ότι η επενδυτική αξία του Ελληνικού είναι 3 δις €. Ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γ. Δραγάτσης ανέθεσε στους πραγματογνώμονες, Γιώργο Αναματερό και Γιάννη Μελά να εκτιμήσουν την εμπορική αξία του ακινήτου Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού – Αγίου Κοσμά (ΜΠΕΑ).

Η πραγματογνωμοσύνη του κ. Αναματερού, εκτιμά ότι το τίμημα των 576 εκ. € είναι τουλάχιστον κατά δυόμιση φορές μικρότερο, με τη σημερινή αξία του Ελληνικού να υπολογίζεται στο 1,5 δις €. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα καταλήγει και η πραγματογνωμοσύνη του κ. Μελά, ο οποίος αποφαίνεται ότι η σημερινή αξία του Ελληνικού δεν είναι κάτω από 2,3 δις €, δηλαδή την υπολογίζει τέσσερεις φορές πάνω από την τιμή στην οποία τελικά πωλείται.

Αξιοπρέπεια

Τι σημαίνει…

αξιοπρέπεια:  η στάση ζωής κατά την οποία σέβεται κανείς τον εαυτό του και δεν ταπεινώνεται

Τι συμβαίνει…

Στην Ελλάδα καταγράφεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος φτωχοποίησης και απομόνωσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς το 35,7% του πληθυσμού απειλείται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Η Ελλάδα αναδεικνύεται «πρώτη» και στο ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις, κατηγορία στην οποία ανήκουν περισσότεροι από ένας στους πέντε πολίτες (22,2%).

Απόδοση δικαιοσύνης

Τι σημαίνει…

απόδοση: το να δίνεις ή να επιστρέφεις ή να διανέμεις κάτι σε όποιον ανήκει ή του οφείλεται

δικαιοσύνη: η αντικειμενική κι αμερόληπτη εφαρμογή και τήρηση των νόμων, το να απονέμεται στον καθένα αυτό που του αξίζει, η απουσία ανισοτήτων και αδικίας

Τι συμβαίνει…

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται οι κατασχέσεις από την εφορία για όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες αφορούν μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αποταμιεύσεις και ακίνητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πρώτο δίμηνο του έτους επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε 33.933 φορολογουμένους με οφειλές άνω των 500 ευρώ. Πέρυσι, στο σύνολο του έτους είχαν πραγματοποιηθεί 140.000 κατασχέσεις. Αυτό σημαίνει ότι εάν διατηρηθεί ο ρυθμός του πρώτου διμήνου του 2017, τότε οι συνολικές κατασχέσεις θα ξεπεράσουν εκείνες του 2016, και ενδεχομένως να υψηλότερες έως 45%. Το 83,8% του συνόλου των οφειλετών του Δημοσίου που αντιστοιχεί σε ένα πλήθος 3.614.047 φυσικών και νομικών προσώπων- χρωστά ποσά οφειλής μέχρι 3.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά ο Καλογρίτσας δήλωνε για πάνω από πέντε χρόνια, εισοδήματα που δεν ξεπερνούσαν τα 300 ευρώ.

Απομείωση του χρέους

Τι σημαίνει…

απομείωση: επιπλέον, περαιτέρω μείωση

χρέος: χρηματικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί στον δανειστή

Τι συμβαίνει…

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) αναφέρει: «Πολλοί έχουν ξεχάσει πως η Ελλάδα είχε λάβει το 2012 τη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην ιστορία του κόσμου. Ιδιώτες δανειστές παραιτήθηκαν από 100 δισεκατομμύρια ευρώ και οι δημόσιοι πιστωτές βελτίωσαν σαφώς τους όρους δανεισμού. Αυτό σημαίνει μία ελάφρυνση χρέους για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας από τους δημόσιους δανειστές, κατά πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια τον χρόνο. Αυτή είναι η αλληλεγγύη της Ευρωζώνης με την Ελλάδα. Για αυτό πρέπει να αντέξει κανείς τα σκληρά μέτρα προσαρμογής. Για αυτό η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή προβλήματα με την εξυπηρέτηση του χρέους. Ωστόσο κάποτε θα αυξηθούν οι αποπληρωμές. Όταν το 2018 τελειώσει το πρόγραμμα θα αναλυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εάν υπάρξει ανάγκη θα δράσουμε. Όμως μία μείωση του χρέους αποκλείεται, και δεν ζητείται ούτε από τους Έλληνες. Εάν τελικά χρειασθεί θα βελτιωθούν ακόμη μία φορά οι όροι, για παράδειγμα ο χρόνος αποπληρωμής. Δεν ευσταθεί ότι το ΔΝΤ βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Η διαφορά έγκειται στο ότι το ΔΝΤ θα ήθελε να αποφασιστούν ήδη τώρα ελαφρύνσεις στο χρέος, αλλά μία διαγραφή χρέους δεν ζητά ούτε το ΔΝΤ»

Δημοκρατική Ευρώπη

Τι σημαίνει…

δημοκρατική: αυτή που εφαρμόζει και υπερασπίζεται τις βασικές δημοκρατικές αρχές, όπως την ελευθερία του λόγου, την αρχή της πλειοψηφίας για τη λήψη αποφάσεων, την ισότητα.

Ευρώπη: μια από τις πέντε ηπείρους

Τι συμβαίνει…

Η Ευρώπη ταυτίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα με την Ευρωζώνη, ξεχνώντας ότι είναι απλώς μια γεωγραφική περιοχή. Η Κομισιόν, μη εκλεγόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασίζει τη λειτουργία της θεσμικά και ουσιαστικά σε ομάδες εμπειρογνωμόνων, στους περίφημους λομπίστες. Ταυτόχρονα παραβιάζει τις πιο θεμελιώδεις αρχές της αστικής δημοκρατίας, που είναι ο διαχωρισμός των εξουσιών και η λογοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας σε δημοκρατικά νομιμοποιημένα σώματα. Η Κομισιόν είναι νομοθετικό όργανο (κατά το ήμισυ, καθώς μοιράζεται το νομοθετικό έργο με τα συμβούλια υπουργών) και ταυτόχρονα είναι και εκτελεστικό όργανο. Επίσης, δεν ελέγχεται και δε λογοδοτεί πουθενά, όπως και το Eurogroup, ένα άτυπο όργανο που ασκεί σημαντικές εξουσίες και μπορεί να παρακάμπτει κάθε θεσμικό εμπόδιο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έχει πλήρη ανεξαρτησία από τις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ακόμη και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τις Συνόδους Κορυφής. Η ΕΚΤ χαράζει τις νομισματικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές της σε αποκλειστική διαβούλευση με τις ιδιωτικές τράπεζες και τα funds.

Θεσμικές παρεμβάσεις

Τι σημαίνει…

θεσμικός: που έχει σχέση με τους θεσμούς, αναφέρεται σ’ αυτούς ή κινείται μέσα στο πλαίσιο των θεσμών.

παρέμβαση: η ανάμειξη κάποιου σε υπόθεση άλλων, η άποψη που μπορεί να εκφέρει κάποιος για ένα θέμα σε μια συζήτηση

Τι συμβαίνει…

Η παρέμβαση για τα θρησκευτικά στο πλαίσιο του διαχωρισμού κράτους- εκκλησίας έληξε με τη συμφωνία μεταξύ πρωθυπουργού και εκκλησίας. Ειδικότερα, μετά από πολλή συζήτηση στη συνάντηση, όπως επισημαίνει ο κ. Ιερώνυμος, ο κ. Πρωθυπουργός έκανε την πρότασή του, που έχει ως εξής: «Ο διάλογος αρχίζει εκ του μηδενός, από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας με θέμα τον εμπλουτισμό του βιβλίου και από πλευράς Πολιτείας και από πλευράς Εκκλησίας αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στο τέλος του διαλόγου, έως το τέλος του παρόντος χρόνου, θα ληφθούν υπ’ όψιν οι θέσεις της Εκκλησίας και θα βγει το καινούριο βιβλίο. Ως τότε θα δοθεί η εντολή να χρησιμοποιείται το υπάρχον βιβλίο για να βοηθηθούν οι καθηγητές».

Ισοδύναμα

Τι σημαίνει…

Ισοδύναμο: αυτό που έχει την ίδια αξία, σημασία ή δύναμη με κάποιο άλλο

Τι συμβαίνει…

Πέφτουν βροχή οι προτάσεις για ισοδύναμα από διάφορες πλευρές. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις τα ισοδύναμα είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, προβληματικά από τα αρχικά μέτρα που φιλοδοξούν να υποκαταστήσουν. Πλήττουν τις ίδιες ή άλλες επαγγελματικές ομάδες και προκαλούν πολλές αντιδράσεις. Ισοδύναμα μέτρα αποτελούν η αύξηση των φόρων στα καύσιμα, οι οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η φορολογία από το πρώτο ευρώ, ο  ΕΝΦΙΑ, η έκτακτη εισφορά (που έγινε μόνιμη), ο φόρος αλληλεγγύης κ.ά.

2017-09-03T14:46:10+00:00Ιούνιος 7th, 2017|Categories: Πολιτική, Το Stickάκι|Tags: , , , |