Project Description

    Βασίλης Μαθιουδάκης | Η ιστορία επαναλαμβάνεται σα τραγωδία | Φωτογραφία   

φωτογραφία
Γιώργος Αλεξάκης

   Οι πρόσφυγες είναι της γης οι κολασμένοι, αναγκασμένοι να αφήσουν τα σπίτια τους, να χωριστούν από τις οικογένειες τους, θύματα του καπιταλισμού, θύματα της πολεμικής βιομηχανίας των μεγάλων δυνάμεων, θύματα του πετρελαίου, πορεύονται στην καρδιά του κτήνους για μια καλύτερη ζωή.
Το αποτέλεσμα ήταν να μετατραπεί η Μεσόγειος σε ένα υδάτινο τάφο, χιλιάδες άνθρωποι πνίγηκαν και συνεχίζουν να πνίγονται προκειμένου να φύγουν από τον πόλεμο. Είναι θέμα πιθανοτήτων μιας και στην χώρα τους δεν υπάρχει ελπίδα να ζήσουν αξιοπρεπώς ή μάλλον αν θα ζήσουν την επόμενη μέρα. Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσες βάρκες βούλιαξαν, πόσοι πνίγηκαν, πόσοι πνίγονται αυτή τη στιγμή, πόσοι αγνοούνται.
Μετά στήθηκαν φράχτες για να σταματήσουν το προσφυγικό ποτάμι, η Ειδομένη μετατράπηκε σ ένα αυτοσχέδιο λασπωμένο καταυλισμό με χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα. Η εξαθλίωση σε όλο της το μεγαλείο. Η ιστορία επαναλήφθηκε για άλλη μια φορά ως τραγωδία.
Η Ευρώπη αγκαλιάζει τα θύματά της ΟΧΙ αθώα, απομύζησε τις χώρες τους και τώρα δημιουργεί φτηνό εργατικό δυναμικό ώστε να είναι πιο ανταγωνιστική. Στον καπιταλισμό δεν υπάρχει αθωότητα, οι ανάγκες του είναι αυξημένες και ο αυταρχισμός, η λιτότητα, οι πόλεμοι είναι τα βασικά του εργαλεία για να υλοποιήσει το στόχο του την εξαθλίωση της μικρομεσαίας τάξης.
65000 περίπου άνθρωποι είναι αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, σπαρμένοι στα νησιά, τη βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα κυρίως. Στα καμπ οι συνθήκες κάπως βελτιώνονται, οι σκηνές αντικαθίστανται από μεταλλικά κοντέινερ παρά ταύτα στα μάτια αυτών των ανθρώπων βλέπω και φωτογραφίζω τη θλίψη. Πολλοί πέφτουν σε κατάθλιψη, άλλοι αυτοκτονούν, πυρπολούνται, κρεμιούνται άλλοι απλά παραιτούνται από τη ζωή δεν αντέχουν να διεκδικήσουν. Τα παιδιά ακόμα χαμογελούν παίζουν όμως είναι μικρομέγαλα από την τόση φρίκη που είδαν τα μάτια τους και αποτυπώθηκε εκεί για πάντα.

 

Ο Βασίλης Μαθιουδάκης γεννήθηκε το 1972 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1995 αποφοίτησε από τη φιλοσοφική σχολή Ρεθύμνου από τον τομέα αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης. Παράλληλα έκανε μαθήματα φωτογραφίας και εργαζόταν ως φωτογράφος στις ανασκαφές.

Από το 1997 έως σήμερα ασχολείται επαγγελματικά µε τη φωτογραφία. Συνεργάζεται µε την Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ για οκτώ χρόνια ήταν συνεργάτης στην εφημερίδα τα ΝΕΑ και το περιοδικό Ταχυδρόμος. Επίσης έχει συνεργαστεί µε την Ελευθεροτυπία, το Γεωτρόπιο, το Γραφίστα, το Passport, περιοδικά φωτογραφίας, το Δίφωνο κ.άλ. Συνεργάτης στο Μέγαρο Μουσικής, το περιοδικό Ε.Φ. του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και την εφημερίδα Εποχή. Επίσης έχει συνεργαστεί µε ξένο τύπο, το BBC, το VICE και την AVAAZ.

Τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί µε το προσφυγικό και την ζωή των προσφύγων  στην Ελλάδα.

  • «Αγοραπωλησία έργων τέχνης Βυζαντινό Δείπνο» (ομαδική) που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Ολλανδικού Ινστιτούτου.
  • «Δώστε χώρο» (ομαδική). Πολιτιστική εκδήλωση που οργάνωσε ο εναλλακτικός χώρος κτήμα Πάτμου,
  • Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη για τη συγκέντρωση χρημάτων για μικρά παιδιά.
  • «Η Αθήνα στους δρόμους της κρίσης» (ατομική) που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη (πιλοποιείο) το Μάρτη του 2013. Η έκθεση δημοσιεύτηκε σε πάνω από 60 ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες και σε πολλά έντυπα. Μεταφέρθηκε στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Αθήνας, Ρεθύμνου και Χανίων. Στο Alter Summit, στη Θεσσαλονίκη σε φεστιβάλ, στη Χαλκιδική και στο Ηράκλειο Κρήτης όπου έγινε και ένα δρώμενο στο δρόμο όπου μιμούνταν τα θέματα των φωτογραφιών που αφορούσαν ευπαθείς ομάδες όπως άστεγοι, χρήστες κτλ.
  • Ατομική έκθεση και αυτοέκδοση λευκώματος νυχτερινής φωτογραφίας
  • «Τ’ όνειρο της Καλυψώς» µε θέμα τη νυχτερινή Γαύδο. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και την Θεσσαλονίκη.

Άδεια Creative Commons  Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στο The Cocktail Party από τον δημιουργό Βασίλη Μαθιουδάκη.Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές