γυαλιά καρφιά

  Δέντρο στο σαλόνι   

  Μαρία Τζιόβα  

Ήρθε το καλοκαίρι και σίγουρα η ζέστη χτυπάει κόκκινο. Ατενίζω τα δέντρα στο δρόμο, τα φυτά στα μπαλκόνια, να καταλάβω αν φυσάει. Είναι το πιο σύντομο τεστ για τον δροσερό αέρα που όλο φθάνει, μα ποτέ δεν αποφασίζει να έρθει. Τα δέντρα, όπου βρίσκονται είναι μια ευχάριστη όαση, ακόμα και αυτό το μοναδικό δίπλα από τη στάση του λεωφορείου και εκείνα στα παγκάκια της πλατείας Συντάγματος ακριβώς έξω από το μετρό. Αποτελούν μόνιμο air conditioning ρίχνοντας τους βαθμούς Κελσίου σε ανεκτά όρια. Ειδικά στα άλση, στα πάρκα όπου η παρουσία τους είναι πυκνή, εντυπωσιάζεσαι από τη δροσιά που προσφέρουν. Στην Αθήνα υπάρχουν πολλά τέτοια μέρη, στα οποία η πρόσβαση είναι εύκολη με το μετρό, το λεωφορείο ή το τραμ και μπορείς να κάτσεις μέχρι αργά, κλείνοντας για ώρες το κλιματιστικό του σπιτιού.

Ένα δέντρο λέγεται ότι μπορεί στην καλή του περίοδο να παράγει το οξυγόνο που αναπνέουν 10 άνθρωποι σε ένα χρόνο. Επιπλέον απορροφά μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, αφού προς το παρόν, καμία τεχνολογία δεν απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα πιο αποτελεσματικά από τα φύλλα των δέντρων. Αποτελεί μια φυσική ομπρέλα προσφέροντας αποτελεσματικά ανάσες σε ένα κατακλυσμό τσιμέντου. Με τα πλατιά και πυκνά του φύλλα σχηματίζει σκιά, συγκρατώντας τη θερμότητα από τις ακτίνες του ήλιου. Πάνω του κατακάθεται όλη η σκόνη της ατμόσφαιρας από τα αυτοκίνητα και τους δρόμους, κρατώντας μακριά την ηχορύπανση. Οι κήποι από γλάστρες στα μπαλκόνια δημιουργούν ένα πράσινο τοπίο εκεί που δεν το περιμένεις, προσελκύοντας σπουργίτια, αναδύοντας το απαλό άρωμά τους με την πρωινό και βραδινό αεράκι, δίνοντας χρώμα στις άχρωμες  πολυκατοικίες, ομορφαίνοντας τη θέα στα αντικριστά διαμερίσματα.

Σε διάφορες περιοχές στην πόλη  μπορείς να δεις στις ταράτσες να μεγαλώνουν δεντράκια και να δημιουργείται ένα φυσικό περιβάλλον που νιώθεις ότι το έχεις ανάγκη. Φυσικά για τέτοιες κατασκευές απαιτούνται οι κατάλληλες προδιαγραφές του κτηρίου, καθώς δεν είναι μόνο το βάρος των φυτών και των δέντρων που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αλλά και του χώματος, της ζαρντινιέρας κ.α. Το ίδιο ισχύει για τα μπαλκόνια, στα οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μην γίνεται υπερφόρτωση, όπως και στον τρόπο που κρέμονται οι γλάστρες, με κίνδυνο κάποιες φορές να πετύχουν τους περαστικούς. Μια καλή και ασφαλής λύση είναι οι πέργκολες, οι οποίες τοποθετούνται στα κάγκελα ή στον τοίχο της βεράντας δίνοντας τη δυνατότητα σε αναρριχώμενα φυτά να προσφέρουν την επαρκή σκίαση.

Σε κάθε γειτονιά, τα  δέντρα στα παρτέρια των δρόμων δίνουν την ευκαιρία να περπατήσεις από εκείνη την πλευρά του πεζοδρομίου που δε θα αισθανθείς μεμιάς το κεφάλι σου να παίρνει φωτιά. Πολλά από αυτά το χειμώνα είναι καρποφόρα, όπως οι νεραντζιές. Όσοι αναγκάζονται να μείνουν κατακαλόκαιρο στην Αθήνα αναπολώντας το αρμυρίκι της παραλίας, έχουν το λιγοστό πράσινο το οποίο έχει απομείνει να τους κρατά συντροφιά, δημιουργώντας εστίες δροσερής χαλάρωσης.  Γιατί υπάρχει ο τρόπος η  φύση να παραμείνει μια ζωντανή εμπειρία και όχι μια ανάμνηση.

δέντρο στο σαλόνι
2017-06-02T13:42:57+00:00Ιούνιος 2nd, 2017|Categories: Γυαλιά Καρφιά, Κοινωνία|Tags: , , |