διήγημα

  Τοπικός Παράγων   

  Μαρία Τζιόβα  

Επιβιώνουν σε κάθε δεκαετία, με όσες μικροδιαφορές στην αισθητική τους. Οδηγούν Mercedes μέχρι παπάκι και ποδήλατο. Είναι ενημερωμένοι για όλα τα νέα των τοπικών εφημερίδων από τις αποφάσεις της νομαρχιακής επιτροπής του αντιπολιτευόμενου κόμματος μέχρι τις κηδείες και τα εφημερεύοντα φαρμακεία. Μονίμως βιάζονται να προλάβουν κάποιο σημαντικό ραντεβού, «να πάμε για καφέ να τα πούμε». Είναι σίγουροι τι πρέπει να κάνεις σε κάθε ερώτηση, ενώ σε ότι αφορά τους ίδιους, μπορεί να μην πέτυχαν στα επαγγελματικά τους λόγω συγκυριών, αλλά σίγουρα ξέρουν τους κατάλληλους ανθρώπους.

Σηκώνουν το βάρος της δυσφορίας του κόσμου, αφήνοντας να πλανιέται στον αέρα η εντύπωση ότι είναι οι μόνοι που κάνουν εσωτερική αντιπολίτευση. Βρίσκονται διαρκώς μέσα στις σκιές και τα χαλάσματα αλλά φροντίζουν να επιδεικνύονται ως μοναδικοί υποστηρικτές του καθαρού πολιτικού λόγου, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας. Θρονιάζονται πάνω στο κομματικό τους συμφέρον, όμως αν χρειαστεί καταφέρνουν άνετα να το παίξουν ανεξάρτητοι. Τα αμιγώς πολιτικά θέματα είναι το φόρτε τους, ιδίως η ενημέρωση για τις συναντήσεις τους, με διευθυντές, προέδρους, ακόμα και υπουργούς. Αρχίζουν με τη φράση, «ξέρεις με ποιον ήμουν την προηγούμενη εβδομάδα; » ή «δε θα πιστέψεις ποιος με πήρε τηλέφωνο τις προάλλες

Απεχθάνονται τους τεχνοκράτες, ζουν και ανασαίνουν πίσω από τα πυροτεχνήματα κάποιας τελετής λήξης. Αγωνιούν για τη δημοσιότητα, είναι ένας σταθερός τρόπος να διατηρούν το πρόσωπο τους στην επικαιρότητα, δεν έχει σημασία τι λες, η εμφάνιση μετράει με τα συν και τα πλην.

Σε κρίσιμες περιόδους, με το πολιτικό βραχυκύκλωμα να έχει προκαλέσει blackout, επιλέγουν να  εξαφανιστούν για λίγο μέχρι να πάρουν γραμμή, να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να βγουν την κατάλληλη στιγμή. Εξάλλου η γενναιότητα στην πολιτική έχει αποδειχθεί υψηλού ρίσκου, όπως και η ηθική στάση. Εκτός από την ειλικρινή τους αγάπη για τον πολιτισμό και την πόλη, εκτός από την βαθιά σεμνότητα, πετυχαίνουν μέρα με τη μέρα να εξελίσσονται και να βελτιώνουν τις μεθόδους πολιτικής τους επιρροής. Το κόλπο με τον καθρέφτη, το παραμιλητό, η ηχογράφηση, είναι ξεπερασμένα, δοκιμάζουν απευθείας στο κοινό. Ξεκινούν από το στενό κύκλο, μαζεύουν γύρω τους ευρύτερο κόσμο και καταλήγουν στο γνωστό καφενείο.

Φιλίες δεν υπάρχουν, καθώς η πολιτική θέλει αφοσίωση. Οι ευαισθησίες είναι προσωπικές αδυναμίες που οδηγούν σε αδιέξοδες πολιτικές αποφάσεις με τον καημό της δικαίωσης. Η υστεροφημία δε τους απασχολεί, αρκεί να χτίσουν τα νταμάρια του κόμματος για την επόμενη τετραετία.

τοπικός παράγων