ταξίδι στην πόλη the cocktail party

 Η Αθήνα της ρεκλάμας

Η διαφήμιση έκανε την εμφάνιση της δυναμικά πριν πάρα πολλά χρόνια με τους τελάληδες. Η περιπαικτική φωνή εντυπωσίαζε τους αγοραστές που ανακοίνωναν τα πάντα, από το πού υπήρχε καλό κρέας και το ποιες ήταν οι καινούργιες προμήθειες των καταστημάτων μέχρι τα έκτακτα δρομολόγια των ατμόπλοιων ή των αμαξοστοιχιών και τα αποκριάτικα γλέντια.
Ακολουθούσαν οι φωτεινές ρεκλάμες των μαγαζιών δείχνοντας ανεξάντλητη ποικιλία σε ονόματα κι επωνυμίες. Μετά το έντυπο, ήρθε το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, οι αφίσες, οι γιγαντοοθόνες. Η διαφήμιση παρέμεινε στο επίκεντρο, όπως το αλάτι που έχει την ίδια γεύση, αλλά το προσθέτουμε σε κάθε πιάτο με απώτερο στόχο διαφορετική νοστιμιά. Με ανάλογο τρόπο οι διαφημίσεις αρκούν για να δελεάσουν. Μια εικόνα, ένα μπουκάλι μπύρας, μπορεί να κρατήσει το βλέμμα μένοντας στη μνήμη μέχρι να καθίσεις στο μπαρ και να παραγγείλεις. Κάποιο μότο, τρεις απλές λέξεις, just do it, φωτογραφίζουν το προϊόν που θα αγοράσεις μεταξύ πολλών άλλων. Ένα λογότυπο, το μήλο δαγκωμένο από τον Αδάμ, δίνει όνομα στην πιο δημοφιλή εταιρεία. Αμέτρητες διαφημίσεις, πετυχημένες, χαζές, βαρετές, ακριβές, φαντασμαγορικές, λιτές, φτιαγμένες με στόχο να σε παγιδεύσουν εξάπτοντας την περιέργεια.
Ωστόσο κάποια πράγματα μένουν μοναδικά. Ο μανάβης στη λαϊκή δε χρειάζεται κανένα σύγχρονο μέσο, έχει δυνατή φωνή για να κάνει την παρουσίαση του πάγκου. Καθώς πλησιάζεις, εκείνος βρίσκει κάτι το ιδιαίτερο για να χαμογελάσεις και να κάνεις τα ψώνια σου . Αυτή η άμεση επαφή δεν αντικαθίσταται εύκολα, όπως το brand name σε ένα μαγαζί, η φίρμα που το συνοδεύει και η επιγραφή που θα στηθεί από πάνω ως το σήμα κατατεθέν.
Ψάξαμε στην Αθήνα και βρήκαμε επιγραφές μαγαζιών που διατηρούνται εδώ και πολλά χρόνια. Μερικά μαγαζιά πουλούν ακόμα τα ίδια προϊόντα, έχουν να το λένε από το 1930, άλλα κλειστά, ερειπωμένα θυμίζουν μια εποχή που πέρασε αφήνοντας τα ξεθωριασμένα χρώματά της. Κάποια έχουν νοικιαστεί κρατώντας την ταμπέλα με προϊόντα άσχετα από την περιγραφή της, μην έχοντας χρήματα να την ανακαινίσουν. Βρεθήκαμε στους δρόμους για ένα οδοιπορικό με τα αποτυπώματα μιας άλλης Αθήνας, γραφικής, δελεαστικής, μα αληθινής. Οι ρεκλάμες το αποδεικνύουν. Μπροστά στα μαγαζιά μπορούμε να φανταστούμε και τους ανθρώπους.


 

Η Αθήνα της ρεκλάμας-Ταξίδι στην πόλη

Το παλιό και το νέο είναι σχετικό, οι φωτεινές επιγραφές όμως θα μας συντροφεύουν σε κάθε βόλτα στο κέντρο της πόλης.

 

Επειδή όμως στο τέλος όλα περνάνε από σάρωση και η σκούπα κάνει τη βρόμικη δουλειά, ενδεχομένως να θέλει μια ανανέωση.

Επειδή όμως στο τέλος όλα περνάνε από σάρωση και η σκούπα κάνει τη βρόμικη δουλειά, ενδεχομένως να θέλει μια ανανέωση.

 

 

Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις ένα hobby, όπως το πλέξιμο ή να πάρεις κάτι έτοιμο με κλωστές εγχώριες.Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις ένα hobby, όπως το πλέξιμο ή να πάρεις κάτι έτοιμο με κλωστές εγχώριες.

Όπως και ένα ρολόι, για το χρόνο που πετά.

Όπως και ένα ρολόι, για το χρόνο που πετά.

 

Τα μαγαζιά είναι ανεξάντλητα όλο θυμάσαι πράγματα για να αγοράσεις, σκοινιά, σπάγγους, νάιλον, φελλούς και οπωσδήποτε καναβάτσα.

Τα μαγαζιά είναι ανεξάντλητα όλο θυμάσαι πράγματα για να αγοράσεις, σκοινιά, σπάγκους, νάιλον, φελλούς και οπωσδήποτε καναβάτσα.

Ακόμα και μια ευχετήρια κάρτα σε συγγενείς του εξωτερικού φθάνει για να διατηρήσεις την επαφή. Αρκεί να τη συνοδεύει κάποιο αξιοπρεπώς αμπαλαρισμένο δέμα.

Ακόμα και μια ευχετήρια κάρτα σε συγγενείς του εξωτερικού φθάνει για να διατηρήσεις την επαφή. Αρκεί να τη συνοδεύει κάποιο αξιοπρεπώς αμπαλαρισμένο δέμα.

 

Μια φωτογραφία σε κορνίζα είναι επίσης ένα ευφάνταστο δώρο, με την ευκαιρία ανανέωσε τα παλιά κάδρα.

 

Για συσκευασίες κουτιά και κουτάκια υπάρχει η Γεωργία. Κάποια γράμματα απουσιάζουν αλλά καταλαβαίνεις από τα συμφραζόμενα.Για συσκευασίες κουτιά και κουτάκια υπάρχει η Γεωργία. Κάποια γράμματα απουσιάζουν αλλά καταλαβαίνεις από τα συμφραζόμενα.

 

Για να τυλίξεις τα δώρα και να βρεις κάθε είδους περιτύλιγμα πήγαινε στα χαρτικά, εκεί βρίσκεται ο Hart με ένα χάρτινο όνομα, θα σε υποδεχτεί με την καρδιά του.

 

Μια και είπαμε για εργαστήριο, στάση για σφολιάτα, πραγματικά πεντανόστιμη.

 

Τα εργαστήρια είναι εγγύηση για την ποιότητα των υλικών και των τεχνικών που χρησιμοποιούν ειδικά όσα επεξεργάζονται δέρμα, είναι μια ευκαιρία να αγοράσεις ένα προϊόν πρωτότυπο.

 

Αλλιώς πάρε ένα δώρο υπερμέγεθες.

 

Οι νεωτερισμοί δίνουν άλλη νότα, ρούχα βγαλμένα από το Hollywood, στιγμιότυπα από Κάννες. Τι πιο κατάλληλο;

 

Κατεβαίνοντας στο κέντρο, αν ψάχνεις για ένα δώρο κλασσικό πέρνα από τη Λίλα με το αστέρι.

 

Στην αποθήκη Ψιλικών εκτός από όλα τα άλλα μπορείς να διαλέξεις γυαλιά ηλίου. Με χρυσό σκελετό ή κοκάλινα, φυσικά στα καλλυντικά θα υπάρχει αντηλιακό.

 

Σε αυτό το ψιλικατζίδικο σίγουρα θα έχουν SANTÉ άφιλτρα αλλά και γιαούρτι πρόβειο με πέτσα, το παραδοσιακό.

 

Τα ψιλικά είναι τα μαγαζιά που συναντάς τα πάντα όλα, μικρός χώρος με πολλά ράφια να καλύπτουν και το απειροελάχιστο κενό. Κοιτώντας σίγουρα μπερδεύεσαι, νομίζοντας ότι δεν υπάρχει αυτό που θες, αλλά στη στιγμή ανακαλύπτεις εκείνο που έψαχνες εδώ και καιρό. Εξάλλου υπάρχει και η παρακαταθήκη.

 

Τα εδώδιμα δε θα τα βρεις εδώ, αποκλειστικά αποικιακά που σημαίνει, καβούρια από τη Σοβιετική Ένωση, καφές από την Αφρική, τσάι από την Άπω Ανατολή.

 

Ψάχνοντας κάτι περισσότερο σε τρόφιμα, γενικά και όχι συγκεκριμένα, μπορείς να βρεθείς ανάμεσα σε όλα.

 

Δίπλα στα μπαχάρια βρίσκουν μια θέση τα αρωματικά φυτά, για να τα ξεχωρίσεις και να μάθεις τις ιδιότητες του καθενός χρειάζεται να κρατήσεις σημειώσεις. Ο Γιάννης όμως θα σε βοηθήσει.

 

Τα μπαχαρικά συνεχίζουν να τραβάνε τις αισθήσεις, κι αν το κόκκινο έχει ξεθωριάσει, το άρωμα δεν χάνεται.

 

Ξενοδοχείον Βαλκάνια-Σε ένα δρόμο που δεσπόζουν τα μπαχαρικά, εμφανίζεται το Ξενοδοχείον Βαλκάνια ερμητικά κλειστό με την είσοδο του να χρησιμοποιείται από το διπλανό μαγαζί ρούχων. Μόνο η ταμπέλα αντιστέκεται με το τελικό -ν- στο Ξενοδοχείον να είναι αρκετό για να μεταφερθείς στην εποχή εκείνη. Ακούς τον ήχο από τις δερμάτινες βαλίτσες, ο ρεσεψιονίστ πλησιάζει. Καθώς ανεβαίνεις ανοίγει το δωμάτιο με τις βελούδινες κουρτίνες.

 

Οι ξηροί καρποί έχουν επίσης την τιμητική τους, το αποδεικνύουν τα αμέτρητα σακιά με κάθε ποικιλία, αν έχεις νεύρα μπορεί να σπάσεις μερικούς επί τόπου.