ταξίδι στην πόλη

Ιστορικά μουσεία και καλλιτεχνικές συλλογές

Υπάρχουν αληθινοί χώροι γνώσης και καλλιέργειας πολύτιμων συναισθημάτων. Χώροι που συμβαίνει να είναι γνωστοί σε ξένους επισκέπτες και όχι στους ίδιους τους κατοίκους. Τα μουσεία και οι καλλιτεχνικές συλλογές δεν έχουν ένα ψυχρό και αυστηρό χαρακτήρα, αντίθετα φιλοξενούν διαχρονικές ανησυχίες, ευεργετικά νοήματα, την αυτογνωσία που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε.

 

Ταχυδρομικό Μουσείο

Ταχυδρομικό Μουσείο thecocktailparty.gr

Ταχυδρομικό Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1966 και λειτουργεί από το 1978. Περιέχει αντικειμενικά χαρακτηριστικά της εξέλιξης της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας όπως γραμματόσημα, πλάστιγγες, σφραγιστικές μηχανές, τσάντες διανομέων, μηχανές γραφείων. Φιλοτελικό υλικό όπως γραμματόσημα σε φύλλα και τεμάχια από το 1862 μέχρι σήμερα. Εκτυπωτικά στοιχεία, μετάλλια βραβευμένων γραμματοσήμων, κλισέ αναμνηστικών σφραγίδων, φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας. Τέλος, βιβλιοθήκη, ταχυδρομικό γραφείο πώλησης γραμματοσήμων για φιλοτελική χρήση και σφράγισης φιλοτελικών αντικειμένων με ειδικό χρονολογικό σήμαντρο με την κεφαλή Ερμή.

Πλατεία Σταδίου 5 & Φωκιανού, Αθήνα
Είσοδος Δωρεάν
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 08:00-14:00

Μουσείο της Πόλης των Αθηνών

Μουσείο της Πόλης των Αθηνών thecocktailparty.gr

Μουσείο της Πόλης των Αθηνών

Πρόκειται για το μέγαρο του τραπεζίτη Δεκόζη- Δούρου που χρησιμοποιήθηκε σαν προσωρινό ανάκτορο του Όθωνος κατά χρονικό διάστημα 1836-1843- το γνωστό «Παλαιό Παλάτι». Πρόκειται για ένα από τα πρώτα δείγματα της κλασικιστικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1973 και εγκαινιάστηκε το 1980. Το Μουσείο μεταξύ των άλλων περιέχει ένα θαυμάσιο πρόπλασμα της Αθήνας με τη μορφή που είχε η πόλη γύρω στα 1842. Η μελέτη και η ευθύνη της πραγματοποίησης του έγινε από τον αρχιτέκτονα Ι. Τραυλό σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη και μακετίστα Νικόλαο Γερασιμώφ. Επίσης περιλαμβάνει το πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας του 1833 όπως εκπονήθηκε από τους αρχιτέκτονες Σταμάτιο Κλεάνθη και Eduard Shaubert, γενικές απόψεις της πόλης, αρχιτεκτονικά σχέδια, παλιές φωτογραφίες, χειρόγραφα, πορτρέτα, ζωγραφικούς πίνακες, έπιπλα, αντικείμενα μικροτεχνίας και οικιακά σκεύη καθώς και τη βιβλιοθήκη Λ. Ευταξία.

Οδός Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Αθήνα
Γενική Είσοδος 5 ευρώ
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00- 16:00
Σάββατο, Κυριακή 10:00-15:00
Τρίτη, κλειστό

Σιδηροδρομικό Μουσείο (Μουσείο Τραίνων)

Σιδηροδρομικό Μουσείο (Μουσείο Τραίνων) thecocktailparty.gr

Σιδηροδρομικό Μουσείο (Μουσείο Τραίνων)

Ιδρύθηκε από τον Οργανισμό Σιδηρόδρομων Ελλάδας. Περιλαμβάνει παλιές ατμομηχανές, χειροκίνητες δραιζίνες, τοπογραφικά όργανα, έπιπλα, σχέδια, τεμάχια σερβίτσιου φαγητού κ.α από παλιά βασιλικά οχήματα, τηλεγραφικές συσκευές, επίτοιχα ρολόγια, τηλεφωνικές συσκευές διαφόρων τύπων, όργανα ατμαμαξών, φανούς ατμαμαξών, αρχιτεκτονικά σχέδια των πρώτων σιδηροδρομικών σταθμών. Η οργάνωση του Σιδηροδρομικού Μουσείου έχει γίνει με μεθοδικότητα, αναλυτικές ενημερωτικές επιγραφές.

Σιώκου 4, Αθήνα
Γενική Είσοδος Δωρεάν
Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή 9:00- 13:00, κάθε δεύτερο και τέταρτο Σάββατο του μήνα 9:00- 13:00.
Είναι κλειστό Κυριακή και Δευτέρα

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο thecocktailparty.gr

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Στεγάζεται στο κτίριο της Παλιάς Βουλής που χτίστηκε το 1858 σε σχέδια του Boulanger (Σταδίου και Κολοκοτρώνη). Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ιδρύθηκε από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, η οποία από τη σύστασή της το 1882 άρχισε το έργο της συλλογής ιστορικού υλικού.Η έναρξη της λειτουργίας του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρώτη επίσημη δημόσια παρουσία της Εταιρείας, την Έκθεσιν Μνημείων του Ιερού Αγώνος, δύο χρόνια αργότερα. Στην έκθεση αυτή, ανταποκρινόμενοι σε έκκληση της Εταιρείας, παραχώρησαν αντικείμενα όλοι όσοι είχαν στην κατοχή τους ιστορικά κειμήλια μιας εποχής όχι πολύ μακρινής, κυρίως οι οικογένειες των αγωνιστών του 1821 αλλά και κρατικοί φορείς, όπως τα Υπουργεία Στρατιωτικών και Ναυτικών. Tα περισσότερα από τα αντικείμενα αυτά μετά το πέρας της έκθεσης δωρήθηκαν στο Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας αποτελώντας τον κεντρικό πυρήνα του. Οι συλλογές περιλαμβάνουν, σημαίες ελληνικές από το 1821 και λάφυρα των πολέμων, όπλα των αγωνιστών του 1821 και μεταγενέστερων χρόνων, κράνη και πανοπλίες της εποχής της Τουρκοκρατίας και Ενετοκρατίας, ακρόπρωρα των πλοίων της Επανάστασης, έξοχα δείγματα λαϊκής γλυπτικής, ενθύμια και προσωπικά αντικείμενα ιστορικών προσώπων, αγωνιστών, πολιτικών, στρατιωτικών, λογίων και ιεραρχών. Επιπλέον περιλαμβάνονται, ελαιογραφίες, υδατογραφίες, σχέδια και χαρακτικά με θέματα από τη νεότερη ελληνική ιστορία, πλούσια λαογραφική συλλογή από στολές αγωνιστών, τοπικές ενδυμασίες διάφορων περιοχών και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, λαϊκές λιθογραφίες της νεότερης ιστορίας και συλλογή ιστορικών φωτογραφιών. Στις αίθουσες τα εκθέματα είναι τοποθετημένα κατά χρονολογική σειρά, ώστε να φαίνεται η πορεία από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453 μέχρι σήμερα.

Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα
Γενική Είσοδος 3 ευρώ
Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 9:00-14:00
Δευτέρα κλειστά

Πολεμικό Μουσείο

Πολεμικό Μουσείο thecocktailparty.gr

Πολεμικό Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1969 και εγκαινιάστηκε το 1975. Περιέχει αναμνηστικά και κειμήλια των ιστορικών αγώνων του ελληνισμού από τα προϊστορικά χρόνια. Νεολιθικά όπλα και εργαλεία, κορινθιακά κράνη του 6ου αι. π.Χ., χάλκινα όπλα και εργαλεία, ομοιώματα πολιορκητικών μηχανών, ομοίωμα βυζαντινού δρόμωνα, τη «Χάρτα» του Ρήγα Φεραίου, όπλα και έγγραφα του 1821, λιθογραφίες με θέματα από την επανάσταση του 1821, σχέδια της Φλώρα- Καραβία από τους Βαλκανικούς πολέμους, Βορειοηπειρωτικό αγώνα, Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, Μικρασιατική Εκστρατεία 1919- 22, Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41. Φωτογραφίες, σχέδια, όπλα, πολεμικές σημαίες από τη γερμανική εισβολή 1941. Ομοιώματα αεροπλάνων, στολές και φωτογραφίες αεροπόρων. Διαθέτει βιβλιοθήκη, φωτογραφικό και ιστορικό αρχείο.

Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2, Αθήνα
Γενική Είσοδος 4 ευρώ
Ωράριο Λειτουργίας:  Νοέμβριος – Μάρτιος: 09:00-17:00
Απρίλιος – Οκτώβριος : 09:00 – 19:00

Μουσείο Μπενάκη

Μουσείο Μπενάκη thecocktailparty.gr

Μουσείο Μπενάκη

Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του δωρητή Αντώνη Μπενάκη κατασκευασμένο από τον αρχιτέκτονα Α. Μεταξά. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1930 και εγκαινιάστηκε το 1931. Περιείχε πλούσιες και σημαντικές συλλογές ελληνικής τέχνης από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα: Κεραμική, χάλκινα αντικείμενα, κοσμήματα. Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, χειρόγραφα, εκκλησιαστικά κεντήματα και σκεύη, κοσμήματα, ξυλόγλυπτα. Επίσης εκκλησιαστικά κειμήλια ανταλλάξιμων πληθυσμών Μ. Ασίας, Πόντου και Αν. Θράκης. Όπλα, κειμήλια και ιστορικά ενθύμια από την Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα. Τοπικές ενδυμασίες, κεντήματα, κοσμήματα, κεραμική, μεταλλουργικά είδη, ξυλόγλυπτα, από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Δωρεές ιδιωτών και ιδρυμάτων έχουν πλουτίσει τα εκθέματα του. Διαθέτει φωτογραφικό αρχείο και βιβλιοθήκη.

Κεντρικό κτίριο, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα
Γενική Είσοδος  9 ευρώ
Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή 9:00 – 17:00
Πέμπτη, Σάββατο 9:00 – 00:00
Κυριακή 9:00 – 15:00
Είναι κλειστό Δευτέρα, Τρίτη